La Manastirea Golia in Sfanta si Marea Joi s-a facut randuiala spalarii picioarelor

O slujba speciala facuta in ziua de Joia Mare este aceea a Spalarii Picioarelor. Mai ales in manastiri, dar si in unele biserici, cel mai mare in grad dintre slujitorii Domnului, staret sau arhiereu, spala picioarele celor aflati mai jos in ierarhie. Obicei deosebit de frumos si de impresionant, reluand spalarea picioarelor apostolilor de catre insusi Mantuitorul la Cina cea de Taina, el este menit sa le reaminteasca sentimentul de adanca smerenie.Cu aceasta ocazie astazi in curtea manastirii Golia a avut loc ritualul spalarii picioarelor in prezenta a peste 100 de credinciosi de catre staretul manastirii.

Mai multe detalii despre semnificatia acestei slujbe ne-a oferit prea cuviosul parinte arhimandrit Vitalie Danciu staretul Manastirii Golia:

‘Astazi la Manastirea Golia am savarsit slujba Spalarii picioarelor care este o aducere aminte a smereniei Domnului nostru Iisus Hristos care la Cina cea de Taina a spalat picioarele ucenicilor, Sfintilor Apostoli. Aceasta este o dovada a smereniei Mantuitorului Iisus Hristos care a spalat ucenicilor sai picioarele dandu-le astfel pilda de adevarata smerenie si spunandu-le ca ‘Daca Eu sunt Invatatorul si v-am spalat Eu voua picioarele asa trebuie si voi sa va spalati unul altuia picioarele’. Deci aceasta este o dovada a Mantuitorului Iisus Hristos de adanca smerenie si de profund sentiment de dragoste pentru neamul omenesc care s-a pogorat din cer pentru mantuirea neamului omenesc. La Manastirea Golia nu este o traditie prea mare, anul trecut am inceput prima data pentru ca nici n-am avut prea multi calugari in manastire, acum sunt 18 si am avut de unde alege 12 pentru a face acest ritual de Spalare a picioarelor. La Sihastria se face de multa vreme Spalarea picioarelor si mai sunt la Ierusalim si-n alte locuri unde se practica aceasta slujba care este, de fapt, o slujba in Triod.’

Comentarii Facebook


Știri recente