La Mănăstirea Cornu se va ridica o biserică nouă

Mănăstirea Cornu din județul Prahova a fost marți, 8 mai 2012, un loc de pelerinaj pentru mulți credincioși din localitățile învecinate, care au străbătut cu bucurie drumul șerpuit până în vârful dealului unde se află lăcașul, pentru a participa la slujba de hram. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie, a sfințit locul viitoarei biserici, precum și noile chilii construite aici.

Mănăstirea Cornu, care este închinată Sfântului Ioan Teologul și Sfintei Cuvioase Eufrosina, este un loc unde teologia exprimată prin rugăciune și liturghisire și-a găsit îmbinarea cu liniștea și curăția minții, ilustrând astfel faptul că ‘Eufrosina’ înseamnă ‘cea senină’. În acest moment, în incinta așezământului există o biserică micuță, iar terenul este destul de instabil, de aceea s-a luat hotărârea să fie construit un sfânt lăcaș mai mare, într-o poiană frumoasă, astfel încât credincioșii care vin în număr din ce în ce mai mare la mănăstire să se bucure de slujbe. Așezământul, locuit de o obște tânără formată din nouă monahii inimoase și harnice, în frunte cu maica stareță Parascheva Bâgu, este foarte primitor. Așa a fost și ieri, la hram, când foarte mulți credincioși au venit să participe la bucuria hramului.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori pe un podium amenajat lângă biserică. Din sobor au făcut parte părintele Costică Dumitru, protopop de Câmpina, părintele protosinghel David Petrovici, exarhul mănăstirilor din zona de munte a județului Prahova, și părintele Arsenie Muscalu, duhovnicul Mănăstirii Cornu.

În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a arătat că Sfântul Evanghelist Ioan este foarte cunoscut pentru că este autorul unor cărți canonice cuprinse în Sfânta Scriptură. ‘Sfântul Ioan Evanghelistul, așa cum ne spune și numele, a scris și Evanghelia a patra, a scris trei epistole sobornicești și a scris și cartea Apocalipsei, sau a descoperirii, a revelației, despre sfârșitul lumii și trecerea acestei lumi într-o altă formă de existență, în cerul nou și pământul nou, în care nu va mai fi nici întuneric, nici moarte, ci lumină nesfârșită, lumina necreată a iubirii lui Dumnezeu’, a arătat Preafericirea Sa.

Sfântul Ioan Evanghelistul este și primul sfânt al Bisericii Ortodoxe care a fost numit Teologul, deoarece, dacă ceilalți evangheliști își încep scrierea cu Adam sau cu Nașterea Domnului, Ioan merge dincolo de începutul lumii și vorbește de Logosul dumnezeiesc preexistent, de relația Fiului lui Dumnezeu cu Tatăl din veșnicie.

Daruri și binecuvântări

După săvârșirea Sfintei Liturghii, după cum ne informează Ziarul Lumina, Patriarhul României, înconjurat de soborul de preoți și diaconi, a sfințit locul și a pus piatra de temelie pentru noua biserică. Preafericirea Sa a sfințit și o nouă casă monahală și i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit o cruce de binecuvântare pentru altarul mănăstirii, o Evanghelie împodobită cu icoane color, un Liturghier și alte cărți liturgice și pentru folosul obștii. De asemenea, a dăruit și diplome onorifice celor care au ajutat mănăstirea. Obștea i-a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh o cruce de lemn sculptată, iar primăria comunei Cornu i-a conferit titlul de Cetățean de onoare.

Credincioșii prezenți la sărbătoarea de la Cornu s-au bucurat de binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel și de iconițele pe care le-a dăruit.

Comentarii Facebook


Știri recente