Aceste cursuri se desfasoara cu binecuvantarea PS Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei. Pr. Costica Panaite consilierul cultural al Episcopiei Buzaului si Vrancei a afirmat cu acest prilej: ‘Acest stagiu este initiat de PS Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei, in vederea formarii profesionale si duhovnicesti a cantaretilor de strana, care activeaza in diversele parohii de pe cuprinsul Episcopiei Buzaului si Vrancei. Anul acesta se va insista asupra punerii in practica a hotararii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, privind reintroducerea cantarii omofone in toate sfintele biserici din cuprinsul Patriarhiei Romane, cu participarea tuturor celor prezenti la slujbe sau a majoritatii acestora. Se stie faptul ca pregatirea credinciosilor pentru cantarea omofona revine preotului si cantaretului bisericesc, cel care, in virtutea calitatii lui de dascal, devine in acesta situatie invatator si dirijor ‘. La aceste cursuri de perfectionare vor participa prin rotatie 80 de cantareti de strana in special din judetul Buzau deoarece cei din judetul Vrancea sunt preocupati in prezent de ajutorarea personelor afectate de inundatii. Cursantii vor fi indrumati de catre Pr. Iulian Negoita, consilier economic al Episcopiei Buzaului si Vrancei, Arhid. prof. Mihalache Tudor, de la Seminarul Teologic din Buzau si Arhid. Loredan Stan, secretar eparhial. Cursul cuprinde: pregatirea la muzica bisericeasca si tipic, precum si probleme de natura administrativ – gospodareasca. Cursantii au obligatia de a participa zilnic la slujbele oficiate la M-rea Ciolanu. La finalul cursurilor de perfectionare, cantaretii de strana vor fi examinati, iar in functie de rezultatele obtinute Permanenta Consiliului Eparhial va lua masuri pentru aducerea unor eventuale imbunatatiri ale cursurilor.
Maica Alexandra a fost omagiată la Iaşi: Slujbă de pomenire şi expoziţie
Maica Alexandra – Principesa Ileana a României a fost omagiată săptămâna trecută la Ateneul Național din Iași. Conducerea instituţiei a vernisat o expoziţie în cinstea monahiei cu origini regale şi a fost oficiată o slujbă…
Să cultivăm vederea tainică a sufletului prin virtuțile orbului din Ierihon: PS Varlaam
Credința, rugăciunea neîncetată și recunoștința sunt principalele virtuți ale orbului din Ierihon, a spus duminică Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul în omilia rostită la Catedrala Patriarhală. Acestea i-au permis orbului să discearnă prezența lui Dumnezeu în…
Mitropolitul Andrei evidenţiează cuvântul biblic care i-a însufleţit pe făuritorii unirii
Prezent la ceremonia religioasă și militară din centrul Clujului, dedicată zilei de 24 ianuarie, Mitropolitul Andrei a explicat că făuritorii unirii au fost impulsionaţi de un cuvânt al Sfântului Apostol Pavel. „Alexandru Ioan Cuza, de acolo…
Înfăptuitorii Unirii Principatelor Române au fost pomeniţi la Orşova
Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a oficiat duminică, în parohia Jupalnic din Orșova, o slujbă de pomenire pentru cei care s-au implicat în realizarea Unirii Principatelor Române. Parastasul a precedat Liturghia şi Te…
Arhiepiscopul Ciprian despre înfăptuitorii Unirii din 1859: Să ne gândim la ei şi să-i pomenim cu recunoştinţă
Arhiepiscopul Ciprian a participat duminică la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, organizate în Piaţa Unirii din Focşani, unde a îndemnat la pomenirea „cu recunoştinţă” a înfăptuitorilor Unirii din 1859. Marea Unire din 1918 n-ar…