La Manastirea Ciolanu au inceput cursurile pentru cantareti bisericesti

Aproximativ 90 de cantareti bisericesti din Episcopia Buzaului si Vrancei participa incepand de astazi la cursurile anuale de perfectionare desfasurate la Manastirea Ciolanu. La deschiderea oficiala, care a avut loc astazi dimineata, a fost prezent si PS Episcop Epifanie care a rostit un cuvant de indrumare. Mai multe detalii despre aceste cursuri ne-a oferit parintele Costica Panaite, consilier cultural al Episcopiei Buzaului si Vrancei: ‘Astazi, 17 iulie, la Manastirea Ciolanu din judetul Buzau a avut loc deschiderea cursurilor anuale de perfectionare pentru cantaretii bisericesti din Episcopia Buzaului si Vrancei, initiate prin purtarea de grija a PS Episcop Epifanie. Aceste cursuri urmaresc dezvoltarea cunostintelor de tipic, muzica bisericeasca ale cantaretilor, in vederea uniformizarii in slujire si in cantare in Sfanta Biserica. La deschiderea oficiala a cursurilor, care a avut loc dimineata, a participat PS Parinte Episcop Epifanie care a binecuvantat pe cei prezenti si le-a adresat cuvant de indemn pentru a se stradui sa foloseasca eficient timpul afectat acestor cursuri si mai ales sa puna in practica acele cunostinte pe care le vor dobandi pe perioada sederii lor la Manastirea Ciolanu’.

Parintele consilier Costica Panaite ne-a vorbit si despre activitatile la care vor participa cantaretii bisericesti pe perioada sederii la Manastirea Ciolanu: ‘Cursurile din acest an vor fi frecventate de aproximativ 90 de cantareti bisericesti din toate cele sapte protoierii ale Episcopiei Buzaului si Vrancei. Predarea notiunilor de tipic si de muzica psaltica va fi asigurata de parintele protosinghel Chiril Lovin, staretul Manastirii Ciolanu, si parintele arhidiacon Mihalache Tudor, profesor la Seminarul Teologic ‘Episcopul Kesarie’ din Buzau. Cursantii vor participa ca si in anii anteriori, in afara orelor de curs, la slujbele zilnice de dimineata si dupa-amiaza din biserica manastirii si la unele activitati gospodaresti ale asezamantului monahal. PS Episcop Epifanie va urmari si va coordona buna desfasurare a tuturor activitatilor cuprinse in programul cursurilor’.

Tot de la parintele Panaite am aflat ca evalurea finala se va realiza printr-un examen care va avea loc la sfarsitul stagiului de pregatire, adica pe data de 28 iulie: ‘In functie de rezultatele obtinute, Permanenta Consiliului eparhial Buzau va hotara masurile ce se impun a fi luate pentru o mai buna organizare si desfasurare a acestor cursuri in anii urmatori, cat si in ceea ce priveste statutul candidatilor in parohiile pe care ei le reprezinta la aceste cursuri’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…