La Mănăstirea Cernica va fi sărbătorit Sfântul Ierarh Calinic

Biserica Ortodoxă Română îl va pomeni mâine, 11 aprilie, pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Mii de pelerini din toate colțurile țării sunt așteptați cu acest prilej la Mănăstirea ilfoveană Cernica unde se află moaștele Ierarhului.

Născut în București pe 7 octombrie 1787, Sfântul intră la vârsta de 20 de ani în obștea Mănăstirii Cernica. În anul 1818, la numai 30 de ani, Sfântul Calinic a fost ales stareț al Mănăstirii Cernica.

Mai multe detalii a oferit pentru TRINITAS TV, părintele doctor Florin Șerbănescu, consilier patriarhal: „Ca stareț al Cernicăi, Sfântul Calinic a rămas timp de treizeci și unu de ani până în 1850. Sfântul Calinic s-a ocupat de construirea unei noi Biserici cu hramul ‘Sântul Gheorghe’ în ostrovul numit până astăzi ‘Sfântul Gheorghe’. S-a ocupat foarte mult de continuarea tradiției starețului Gheorghe, a orânduielii starețului Gheorghe, el însuși elaborând spre sfârșitul stăreției sale, acolo în 1846, un manuscris, între alte lucruri pe care le-a lăsat scrise de mâna sa binecuvântată, o rânduială a vieții de obște”.

Recunoscut din timpul vieții pentru traiul său duhovnicesc, Sfântul și-a prevăzut dinainte ziua mutării la Domnul, la 11 aprilie 1868.

Cinstitele moaște ale Sfântului Calinic se află la Mănăstirea Cernica din județul Ilfov, al cărei hram se va serba mâine.

Manifestări speciale vor avea loc și la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde Sfântul a păstorit ca episcop între anii 1850-1867.

Luni, la Complexul Spiritual Cultural „Sfântul Antim Ivireanul” se va desfășura Simpozionul național cu tema „Sfântul Ierarh Calinic, mărturisitor al dreptei credințe și susținător al unității bisericești”.

Despre acest Simpozion a oferit mai multe detalii, părintele consilier cultural Constantin Cârstea: „La acest Simpozion participă din Mitropolia Munteniei părinți profesori consilieri, dar și de peste munți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ de la Sibiu. De asemenea vor fi prezenți viețuitori din cadrul Mănăstirilor din Eparhia Râmnicului. Cu acest prilej aducem cinstire celui care timp de 18 ani într-o perioadă critică pentru centrul eparhial de la Râmnic, acceptă să părăsească Mănăstirea Cernica la intervențiile domnitorului Barbu Știrbei și să vină la Râmnicu-Vâlcea. Într-adevăr să redea acestui centru eparhial strălucirea de altă dată și să continue opera culturală a veacului de aur al Râmnicului”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în toamna anului 1955, rânduind ziua de pomenire pe 11 aprilie.

Comentarii Facebook


Știri recente