La Manastirea Cernica va avea loc sambata, 3 decembrie, proclamarea canonizarii Cuviosului Parinte Gheorghe de la Cernica si Caldarusani

La Sfanta Liturghie oficiata cu aceasta ocazie, va participa Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu alti ierarhi, membri ai Sfantului Sinod. Vietuitor intre anii 1730 – 1806, Cuviosul Parinte Gheorghe si-a inchinat viata inca din tinerete slujirii lui Dumnezeu si oamenilor. S-a format ca monah la Muntele Athos si a fost cel care a revigorat viata monahala de la Manastirile Cernica si Caldarusani. Cu detalii, parintele profesor Florin Serbanescu, consilier pe probleme de patrimoniu bisericesc al Arhiepiscopiei Bucurestilor: ‘Cuviosul staret Gheorghe a devenit revigoratorul cu adevarat al vietii manastiresti de la Cernica, care a gasit-o in parasire, practic manastirea era abandonata de 30 de ani. A fost o munca incredibila si staruinta in conditii dintre cele mai grele, curatind ostrovul de buruieni si maracini, dormind sub cerul liber sau noaptea intr-o pivnita veche. Gheorghe staretul a fost un mare mentor, incat a lasat un asezamant de oranduire a vietii de obste. Important este iarasi faptul ca, mai tarziu, pe la 1794 el a devenit si staret la Manastirea Caldarusani, cea stapanita la 1794 pana la 1806, ambele manastiri intr-un duh de viata calugareasca de mare frumusete duhovniceasca, de emulatie. Concluzia este pentru monahismul din Tara Romaneasca ca, Gheorghe inseamna ceea ce a fost Paisie in Moldova’.

Canonizarea Cuviosului Staret Gheorghe, arhimandritul de la Cernica si Caldarusani (cu ziua de sarbatorire la 3 decembrie) a fost aprobata de catre membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 20 – 21 octombrie 2005, la propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei. In aceeasi sedinta s-a aprobat si canonizarea Mitropolitului Grigorie Dascalu al Tarii Romanesti (cu ziua de sarbatorire la 22 iunie).

Comentarii Facebook


Știri recente