La Mănăstirea Cernica a avut loc sinaxa stareților, starețelor, egumenilor și egumenelor din Arhiepiscopia Bucureștilor

Miercuri, 3 decembrie a.c., în cadrul sărbătorii închinată Sfântului Gheorghe de la Cernica, s-au deschis lucrările sinaxei stareților, starețelor, egumenilor și egumenelor din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Adunarea a debutat cu un cuvânt al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a remarcat încă o dată faptul că anul 2008 a fost anul aniversar, jubiliar, al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii, iar anul 2009 va fi anul comemorativ-omagial, închinat Sfântului Vasile cel Mare, care s-a mutat la Domnul în anul 379, precum și tuturor Sfinților Capadocieni. „Noi ne gândim în mod deosebit la Sfântul Vasile cel Mare în anul următor, pentru că el a avut legături deosebite cu țara noastră, cu Dacia. Aici, în Țara Românească, la Buzău, a fost martirizat Sfântul Sava de la Buzău, în 372, iar acesta era rudă cu Sfântul Vasile cel Mare. Din punct de vedere teologic și spiritual, anul omagial-comemorativ Sfântul Vasile cel Mare și Sfinții Capadocieni va fi o ocazie de a aprofunda toată opera Sfântului Vasile cel Mare, operă care se află în pregătire de traducere. Sperăm ca, până în vara anului următor, să avem tradusă în limba română opera integrală a Sfântului Vasile cel Mare, inclusiv scrisorile sale. El va putea fi studiat ca dascăl al Sfintei Scripturi sau al Sfintei Liturghii, ca dascăl al familiei creștine, ca dascăl al vieții monahale și ca dascăl al filantropiei sau al operei de caritate”, a spus Părintele Patriarh. Sinaxa mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, ca și celelalte sinaxe din țară, potrivit hotărârilor Sfântului Sinod, are ca scop întărirea comuniunii spirituale în interiorul mănăstirilor și între mănăstiri, pentru că „noi ne confruntăm acum cu trei probleme majore: secularizarea, izolarea și sărăcia. Secularizarea înseamnă ispita de a construi viața în uitare de Dumnezeu, ca și când Dumnezeu nu există sau dacă există este undeva, departe, nu ne vede, nu ne aude, și noi ne construim viața într-un sentiment de absență a lui Dumnezeu. Apelăm la El doar când trecem prin necazuri, prin greutăți, iar în rest este tendința de a folosi timpul în uitare de Dumnezeu. Nu mai avem timp de rugăciune, nu mai avem timp de citit cărțile sfinte, nu mai avem timp de conversații duhovnicești, nu mai avem timp de pocăință, nu mai avem timp de liniștire, pentru că totul în jurul nostru ne cheamă la altceva. Nu ne mai găsim timp să vorbim cu Dumnezeu, pentru că sunt foarte multe conversații cu și fără rost. Nu mai avem timp de a gândi asupra sensului vieții, pentru că sensul vieții este propus și impus de o civilizație zisă umanistă, antropocentristă, narcisistă, în care omul nu mai are timp să asculte pe Dumnezeu și nici pe alții, ci doar se contemplă pe sine însuși într-o autoabsorbție a eului”, a arătat în continuare Întâistătătorul Bisericii noastre.

La finalul primei sesiuni de lucru a sinaxei, reprezentanții așezămintelor mănăstirești din Arhiepiscopia Bucureștilor au prezentat realizările administrativ-duhovnicești din anul 2008 și au împărtășit, fiecare, diverse programe și experiențe ale obștilor monahale pe care le conduc. Întâlnirea de la Cernica s-a încheiat ieri, 4 decembrie a.c., după susținerea a două referate de către părintele arhimandrit Iustin Marchiș, duhovnicul Mănăstirii Stavropoleos și a părintelui arhimandrit Macarie Ciolan, starețul Mănăstirii Cernica.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 283/ 5 decembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente