La Manastirea Cernica, a avut loc astazi proclamarea canonizarii Cuviosului Parinte Gheorghe de la Cernica si Caldarusani

Evenimentul a debutat cu o procesiune, in care racla cu moastele Sfantului Cuvios Gheorghe – staretul de la Cernica – a fost adusa de la vechea biserica a Manastirii Cernica in biserica mare, unde va ramane pana in cursul serii, astfel incat credinciosii sa poata sa se inchine la sfintele moaste. Parintele Visarion Alexa, de la Biroul de Presa al Patriarhiei Romane, ne-a oferit detalii despre acest moment: ‘Moastele sfantului au fost purtate din vechea biserica a Manastirii Cernica din Ostrov, unde staretul Gheorghe a facut primii pasi cand, in acel an, a ajuns aici la Cernica si unde istoria sfanta spune ca ar fi gasit un sarpe pe sfanta masa in biserica respectiva. Aici au fost pastrate moastele, parti din trupul sfantului staret, mai precis capul a fost pastrat in aceasta biserica. Procesiunea de azi dimineata a fost impresionanta pentru ca un numar foarte mare de ierarhi, 17, impreuna cu PF Patriarh Teoctist, au purtat pe bratele lor racla cu sfintele moaste si dupa ce au inconjurat biserica, asemenea ca la sfintire de biserica, au depus racla cu capul sfantului Gheorghe in altarul bisericii celei mari din incinta manastirii’.

Dupa procesiune a urmat Sfanta Liturghie, oficiata de catre PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Laurentiu, Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului, IPS Teofan, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, IPS Nifon, Arhiepiscop al Targovistei, PS Gherasim, Episcopul Ramnicului, PS Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei, PS Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, PS Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, PS Sofronie, Episcopul ortodocsilor romani din Ungaria, Prea Sfintitii Vincentiu Ploiesteanul, Ambrozie Sinaitul si Ciprian Campineanul – Episcopi vicari patriarhali, Prea Sfintitii Sebastian Ilfoveanul si Varsanufie Prahoveanul – Episcopi vicari ai Arhiepiscopiei Bucurestilor, PS Irineu Slatineanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului, si PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi. La inceputul Sfintei Liturghii, PS Vincentiu Ploiesteanul, Episcop vicar patriarhal si secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a dat citire tomosului de canonizare, dupa care PF Parinte Patriarh Teoctist a rostit cuvantul de proclamare, din care va prezentam un fragment: ‘Asculta-ne parinte cuvioase Gheorghe sa nu cadem prada vrajmasilor vazuti si nevazuti, ca desi suntem nevrednici si pacatosi, nadajduim prin sfintele tale mijlociri pentru noi, nevrednicii fiii tai, caci pe tine te stim tamaduitor al celor bolnavi, bogatie celor saraci, ajutator al celor aflati in neputinta, ocrotitor al orfanilor si sprijinitor al vaduvelor, temei neclintit al monahilor si monahiilor, parinte duhovnicesc al obstilor calugaresti din tara noastra si cald mangaietor al inimilor in rugaciune staruitoare. Intru acestea, cu inaltare sufleteasca si pururi nadejde vie, ne rugam tie sa mijlocesti la milostivul Dumnezeu ca sa ne invredniceasca pe toti de dobandirea bucuriei luminii celei neinserate a Imparatiei cerurilor, acum si pururea si in vecii vecilor’.

In cadrul Sfintei Liturghii, PF Parinte Patriarh Teoctist a rostit si un cuvant de invatatura, in care a evidentiat exemplul de credinta pe care il reprezinta Sfantul Cuvios Gheorghe, staretul de la Cernica si Caldarusani: ‘Cuviosul Parinte Gheorghe din aceasta Manastire Cernica valoreaza atat de mult intrucat el aduce ofranda cea bineplacuta lui Dumnezeu, a rugaciunilor, a iubirii, a dragostei intre frati si, mai ales, a zidirii credintei in Dumnezeu. Pe toate caile, pe toate mijloacele a inscris multe fapte minunate de tamaduiri de boli, de indreptare, de chemare la credinta cea adevarata, de incurajare a credinciosilor, a tinerilor pentru a urma credinta in Hristos si pentru a-si intocmi o viata morala corespunzatoare. Astfel, obosit de ani si de ascultare grea, pentru ca de aici pana la Caldarusani este o distanta apreciabila pentru noi cei de astazi, dar pentru cei din secolul al XVII-lea, la sfarsitul lui, era foarte greu si nu si-a dat crutare vietii lui, nu si-a dat cruatre oboselilor, ci pana la ultima lui clipa cand a trebuit sa-si dea seama ca nu mai poate, si-a asezat intaistatatori dintre cei mai harnici si apropiati parinti ai sai si la Caldarusani si aici, randuind ca sa se continue lucrarea sa’.

De asemenea, PF Parinte Patriarh Teoctist a amintit cateva momente principale din viata Sfantului Cuvios Gheorghe: ‘Credinta in Dumnezeu, valoarea acestei credinte in Dumnezeu, valoarea vietii, valoarea omului in viata aceasta asa cum au conceput-o parintii si stramosii nostri au reprezentat temeiuri ale Cuviosului Gheorghe. Aceasta chemare a avut-o tanarul de 19 ani, Gheorghe, cand a venit de la Salistea Sibiului la Bucuresti unde, un parinte duhovnicesc al sau, un mitropolit grec, l-a luat cu sine si l-a dus la Sf. Munte Athos. Acolo a gasit pacea deplina, a gasit ceea ce un tanar de 19-20 de ani cauta cu infrigurare si in zilele noastre si astfel, alaturi de cuviosul Paisie de la Muntele Athos, a fost calugarit si chemat de el s-a intors in Tara Romaneasca. Afland despre aceasta disponibilitate sufleteasca a tanarului monah Gheorghe, Mitropolitul Tarii Romanesti, Grigorie al II-lea, l-a chemat si i-a spus: ‘Iubite frate, am un metoc la Cernica, ctitoria vornicului Cernica de la 1600, care este in parasire’. Ostrovul celalalt de la Sf. Nicolae era atunci metocul Manastirii, parasit insa in mlastinile si apele care constituie salba stralucitoare a Bucurestiului de la Colentina si pana aici. Acolo, cuviosul a patruns cu greu prin mlastine si stufarisurile care acopereau ruinele sfintei biserici si, cu putere mare, insotit de doi frati tineri s-au asezat la lucru, la munca si s-au rugat Sf. Ierarh Nicolae, gasind icoane vechi pe zidurile ruinei ca este inchinata ctitoria de vornicul Cernica, Sfantului Ierarh Nicolae, acesta a ajutat si, in catva timp, cu nespuse nevointe, cu nespusa rabdare, cu nespusa nadejde si credinta in lucrarea pe care i-a dat-o mitropolitul sau, a inceput sa adune frati pe langa el, ceea ce a atras atentia Bisericii si crestinilor din Bucuresti care l-au ajutat cu darnicie si a devenit manastirea din Ostrovul Sf. Nicolae, infloritoare, cu peste 100 de calugari peste cativa ani, iar faima acestui cuvios parinte Gheorghe a fost atat de impresionanta pentru viata bisericeasca de atunci, incat parintii de la Caldarusani, care erau mai in urma cu viata duhovniceasca, au cerut binecuvantare mitropolitului ca parintele Gheorghe, staretul Manastirii Cernica, sa le fie si al lor staret, si astfel o bucata de vreme a pastorit aceste doua manastiri’.

Nascut in Transilvania, traind cativa ani in Moldova si fiind slujitor al Bisericii din Tara Romaneasca, Sfantul Cuvios Gheorghe este un sfant al tuturor romanilor, fapt subliniat si de catre PS Episcop Calinic al Argesului si Muscelului: ‘Rugaciuni trebuie sa indreptam catre el cu toata credinta, pentru ca el fiind nascut in Transilvania este si al transilvanenilor, traind in Moldova este si al moldovenilor si venind in Tara Romaneasca, in 1781, aici staret, este si al Tarii Romanesti. Deci, iata ca este un sfant cunoscut ca si alti sfinti in intregul areal romanesc, iar rugaciunile noastre trebuie sa se indrepte cu mare credinta si dragoste catre Sfantul Cuvios Gheorghe’.

Canonizarea Cuviosului staret Gheorghe, arhimandritul de la Cernica si Caldarusani (cu ziua de sarbatorire la 3 decembrie) a fost aprobata de catre membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortoodxe Romane, in sedinta din 20 – 21 octombrie 2005, la propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei. In aceeasi sedinta s-a aprobat si canonizarea Mitropolitului Grigorie Dascalu al Tarii Romanesti (cu ziua de sarbatorire la 22 iunie).

Comentarii Facebook


Știri recente