La Mănăstirea Brâncoveanu s-a oficiat sâmbătă parastasul la 40 de zile de la mutarea la Domnul a Părintelui Teofil Părăian

Sâmbătă, 5 decembrie 2009, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus a avut loc slujba Parastasului la 40 de zile de la mutarea la Domnul a Părintelui Teofil Părăian. De la ora 10.00, în biserica mare a mănăstirii, PS Andrei Făgărășanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de 23 de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii a fost evocată personalitatea părintelui Teofil Părăian de către părintele stareț Vichentie de la Mănăstirea Rafaela din județul Bacău, care a vorbit despre darul de duhovnic și îndrumător de suflete a Părintelui Teofil. La sfârșitul liturghiei PS Andrei a ținut un cuvânt de învățătură despre Sfântul Sava pomenit de Biserică în acea zi de 5 decembrie dar și despre misiunea părintelui Teofil, care s-a împlinit și s-a pregătit la mănăstirea Brâncoveanu pentru împărăția lui Dumnezeu. Și pentru că Părintele Teofil a iubit atât de mult preoția și duhovnicia PS Andrei a rânduit ca în această zi de pomenire a Părintelui Teofil să hirotonească un diacon, un preot și să dea duhovnicia unui preot, tocmai pentru a-l cinsti prin fapte pe părintele Teofil.

În continuare Părintele Sabin Vodă, redactor la Radio Reîntregirea din Alba Iulia, a prezentat prima cartea „In memoriam Părintele Teofil Părăian. Întâlniri cu oameni iubitori de Dumnezeu”, prima carte a Părintelui Teofil care a apărut după trecerea sa la Domnul. Cartea, apărută la Editura Reîntregirea din Alba Iulia, cuprinde două părți cu mărturii ale Părintelui Teofil și cu mărturii despre Părintele Teofil. În prima parte sunt cuprinse patru interviuri cu Părintele Teofil: o autobiografie radiofonică, un interviu despre oamenii care l-au ajutat în viață pe Părintele Teofil, un dialog despre programul de viață duhovnicească recomandat de Părintele Teofil și o convorbire despre câteva dintre concluzii duhovnicești ale sfinției sale. În partea a doua a cărții sunt cuprinse mărturiile celor care l-au cunoscut și iubit pe Părintele Teofil la împlinirea vârstei de 80 de ani – la data de 3 martie 2009 – , dar și de la slujba înmormântării Părintelui din data de 31 octombrie 2009. La finalul cărții sunt și câteva fotografii care prezintă chipul părintelui Teofil împreună cu câțiva dintre prietenii sfinției sale. Cartea are atașat și un CD care cuprinde tot conținutul cărții în format mp3 – acesta a fost dorința Părintelui Teofil.

De la ora 13.30 a fost oficiată slujba parastasului la 40 de zile de la mutarea la Domnul a Părintelui Teofil, slujbă oficiată de către IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, PS Andrei Făgărășanul și soborul de preoți și diaconi. La sfârșitul slujbei IPS Laurențiu a scos în evidență lucrarea și darurile deosebite ale Părintelui Teofil subliniind faptul că și acum Părintele Teofil se află în misiune – aceea de a se ruga necontenit pentru noi. În continuare toți cei prezenți, în frunte cu ierarhii și preoții, au făcut un Trisaghion la mormântul Părintelui Teofil Părăian, aflat în cimitirul din fața mănăstiri Brâncoveanu de la Sâmbătă de Sus.

Veșnică să fie pomenirea lui!

Comentarii Facebook


Știri recente