La M-rea-Sf Trei Ierarhi din Iasi, in Sala Gotica a avut loc astazi prima etapa a Concursului de Pictura Bisericeasca ‘Icoana din sufletul Copilului’

La M-rea-Sf Trei Ierarhi din Iasi, in Sala Gotica a avut loc astazi prima etapa a Concursului de Pictura Bisericeasca ‘Icoana din sufletul Copilului’, Editia a Treisprezecea. Presedinte de Onoare a juriului care acorda premii la participantii la acest concurs este IPS Daniel Mitropolitul Molodvei si Bucovinei din cadrul juriului facand parte membri atat din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor si de la Seminarul Teologic ‘Sf Vasile cel Mare’ din Iasi cat si de la Bucuresti, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii si ai revistei ‘Chemarea Credintei’. Inalt Prea Sfintitul Mitropolit a facut o sinteza a semnificatiilor icoanei ortodoxe si a criteriilor care trebuie sa le indeplineasca o icoana pentru a se simti lumina duhovniceasca din venind din interiorul ei.Inalt Prea Sfintia Sa a acordat un interviu in exclusivitate pentru Radio Trinitas si Ziarul ‘Lumina’:

Reporter:Inalt prea Sfintite Parinte , ce semnificatii duhovnicesti deosebite are tematica acestui Concurs National de Pictura Bisericeasca Icoana din Sufletul Copilului?

IPS Daniel: Tematica este legata anul acesta de Patimile si Invierea Domnului nostru IIsus Hristos, adica de suferinta si biruinta Sa. Invierea este biruinta iubirii rastignite, si din aceasta perspectiva nu s epot nicioadata desparti Crucea si Invierea Domnului. Crucea Domnului ascunde in ea puterea Invierii, iar lumina Invierii arata frumusetea iubirii jertfelnice a Mantuitorului Iisus Hristos pe care El a arata-o lumii prin Crucea Sa. Deci Crucea si Invierea sunt interioare una alteia si formeaza o unitate pentru ca Hristos cel rastignit este Hristos cel Inviat. El poarta, desi inviat din morti stigmatele sau semnele Crucii pentru ca prin Cruce s-a aratat iubirea lui jertfelnica iar prin Invierea bucuria biruintei iubirii asupra pacatului, asupra egoismului, asupra mortii si asupra iadului. In aceasta expozitie vedem cum multi copii si tineri au raspuns iubirii lui Hristos pentru ei -El care a zis: Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti! – prin aceste colori si prin aceste nuante ale nevinoavatiei si ale frumusetii lor spirituale. Exista in icoana din sufletul copilului, in toata aceasta – am zice – o miscare artistica a copiilor si tinerilor un raspuns al credintei lor mostenite de la bunica, de la mamica, de la taticul, de la parintele , preotul din parohie, de la manstirile pe care le-au vizitat copiii si le viziteaza, de la scoala, de la profesori lor credinciosi, de la educatorii sau educatoarele lor, deci exista un univers intreg rezultat din tesutul acestor relatii d ecredinta, de iubire, de viata bisericeasca si de talent cultivat care se exprima in aceste icoane. As zice intr-un cuvant o mare bogatie spirituala pe care copiii si tinerii o aduc si o arata Bisericii.

Reporter:Cum se prezinta participantii la acest concurs de pictura bisericeasca si ce lucarri v-au placut mai mult?

IPS Daniel: Cred ca in general toti se prezinta bine dar se vede ca unii dintre ei au muncit mai mult. E vorba nu numai de inspiratie ci si de o insistenta a lor, o staruinta a lor in a cultiva talentul. Am intalnit aici icoane foarte frumoase ale Mnatuitorului Iisus Hristos, ale Maicii Domnului, ale unor sfinti, in care se vede si inspiratia, dar si o cultivare a talentului prin faptul ca acesti tinerii au reusit sa redea ceea ce este esentialul pentru icoana ortodoxa si anume lumina lui Dumnezeu care vine din interiorul sufletului si s earata, iradiaza prin trupul omului sfant. Aceasta lumina interioara care este harul lui Dumnezeu si care lumineaza in interior persoana umana si creatia, a fost sugerata in unele dintre aceste icoane in mod surprinzator de frumos. Deci as zice ca acesti tineri au trecut de la partea de tehnica la o parte de prezentare a mesajului credintei ca relatie de iubire si de lumina a omului cu Dumnezeu si a oamenilor intreolalta ca sfinti in comuniune ai Bisericii.

Expozitia cu lucrarile castigatoare dupa jurizarea de astazi va avea loc maine seara la orele 18.30, Inalt Prea Sfintul Parinte Mitropolit Daniel anuntandu-si prezenta la acordarea premiilor. Aceste premii vor fi acordate castigatorilor atat de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, cat si de reprezentantii juriului de la Bucuresti.

O a doua etapa a a Concursului se va desfasura la Sibiu in luna august 2005 si fianlizarea concursului va avea loc la Palatul Patriarhiei din Bucuresti la 28 noiembrie in acest an.

Comentarii Facebook


Știri recente