La Lacu Sărat se discută elaborarea Dicționarului de muzică bisericească

În perioada 15-16 ianuarie, la Centrul social filantropic „Sfântul Pantelimon” din Lacu Sărat – Brăila (foto), are loc întrunirea colectivului de elaborare a Dicționarului de muzică bisericească, informează Ziarul Lumina.

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod a aprobat alcătuirea acestui important instrument de lucru pentru Biserică, specialiști și instituții de învățământ teologic. În acest sens, în cadrul Comisiei teolgice, liturgice și didactice a Sfântului Sinod, a fost convocată Subcomisia pentru muzică psaltică și liniară, din care fac parte ierarhi, preoți și profesori de la catedrele de muzică și liturgică de la facultățile de teologie, precum și de la unele seminare teologice din țară.

Din cadrul Subcomisiei de muzică psaltică și liniară, la lucrări participă IPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, președinte, IPS Arhiepiscop Teodosie al Tomisului și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, membri. Alcătuirea Dicționarului de muzică bisericească a fost încredințată unui colectiv de autori coordonat de pr. prof. univ. dr. Nicu Moldoveanu, pr. prof. univ. dr. Nicolae D. Necula și arhid. prof. univ. dr. Sebastian Barbu-Bucur, care vor coopta pe toți cei care au elaborat lucrări și au studiat în acest domeniu, respectiv pe toți profesorii de muzică bisericească din țară. Secretar al acestor lucrări a fost ales pr. lect. dr. Zaharia Matei, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București.

Dicționarul își propune să evidențieze rolul muzicii bisericești de-a lungul timpurilor

IPS Casian, gazda evenimentului și președintele comisiei, a vorbit despre utilitatea acestei lucrări științifice pentru Biserica Ortodoxă Română: „Acest dicționar își propune să scoată în evidență rolul muzicii bisericești de-a lungul timpurilor, în creștinism în general și mai ales în Biserica Ortodoxă Română. De aceea, se vor evidenția, mai întâi, școlile de muzică bisericească, protopsalții și profesorii care au întocmit lucrări de muzică bisericească, apoi vor fi familiarizați, prin acest dicționar, doritorii de a cunoaște mai mult despre terminologia bizantină și terminologia specifică, tehnică, muzicală și, nu în ultimul rând, vor fi evaluate principalele mărturii și documente manuscrise de muzică bisericească, parte din patrimoniul spiritual, cultural și bisericesc. Acest dicționar va sta la dispoziția profesorilor de teologie, a preoților, a studenților și, nu în ultimul rând, a celor ce doresc să se îmbogățească spiritual prin această cerească scară care urcă sufletele la Dumnezeu și Îl coboară pe Dumnezeu în noi, muzica.”

Pr. prof. univ. dr. Nicu Moldoveanu, unul dintre autorii coordonatori ai dicționarului, a vorbit despre rolul comisiei întrunite: „Ne-am adunat, cu binecuvântarea Preafericitului Daniel și cu amabilitatea Înalt Preasfințitului Casian, la frumoasa stațiune de la Lacu Sărat, mai mulți profesori de specialitate de la facultățile de teologie și de la seminarele teologice, ca să discutăm ceea ce a propus Sfântul Sinod: elaborarea unui dicționar de muzică bisericească românească, fiindcă nu există decât lexicoane, unele enciclopedii care sunt în desfășurare și în curs de tipărire, dar un dicționar de muzică bisericească nu există. Și atunci ne-am adunat să discutăm materialul, să discutăm sistemul, tehnica, adunarea materialului, repartizarea lui, urmând să ne întâlnim la 1 martie ca să vedem rezultatele”.

Comentarii Facebook


Știri recente