La Iasi va avea loc Simpozionul International ‘Viata – dar divin si responsabilitate umana – in traditiile iudaica si crestina’.

La Sala de Conferinte ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului Eparhial Iasi va avea loc astazi, incepand cu orele 18.00, deschiderea oficiala a Simpozionului International ‘Viata – dar divin si responsabilitate umana – in traditiile iudaica si crestina’.

Simpozionul este derulat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, Ambasada Statului Israel in Romania, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Secretariatul de Stat pentru Culte.

In deschiderea Simpozionului din aceasta seara vor sustine alocutiuni Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Excelenta Sa Rodica Radian Gordon – Ambasadorul Statului Israel in Romania, Marele Rabin Menachem Hacohen – Sef Rabin al Cultului Mozaic in Romania, Prea Sfintitul Petru Gherghel – Episcopul Romano-Catolic de Iasi, Doctor Adrian Lemeni – Secretar de Stat pentru Culte si dl. Iulian Sorin – Secretar General al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. De asemenea, vor lua cuvantul reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale.

In deschiderea lucrarilor Simpozionului International ‘Viata – dar divin si responsabilitate umana – in traditiile iudaica si crestina’, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a prezentat mesajul de binecuvantare al Prea Fericitului Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane pentru o buna colaborare interreligioasa in sustinerea vietii ca dar de la Dumnezeu: ‘Am aflat cu bucurie ca in perioada 16 – 19 mai 2005 are loc la Iasi Simpozionul International cu tema ‘Viata – dar divin si responsabilitate umana – in traditiile iudaica si crestina’. Prin acest Simpozion se continua o frumoasa traditie de cooperare si respect reciproc intre traditiile iudaica si crestina in Moldova. Tema acestui Simpozion are o importanta deosebita deoarece viata este cel mai sfant dar primit de la Dumnezeu. Acest dar sfant este atat de amenintat astazi de multi factori ai mortii, de violenta si terorism, de degradarea vietii in societate, de degradarea mediului inconjurator si altele. Binecuvantam lucrarile acestui Simpozion si avem speranta ca el va evidentia efortul celor doua Religii in apararea darului sfant al vietii, precum si o intelegere a vietii umane ca respect al demnitatii umane, indiferent de rasa, de etnie, de religie, de gen, de convingere filosofica sau politica. Biserica Ortodoxa Romana are o traditie bogata de toleranta, de ospitalitate fata de etnii si religii diferite. In mod deosebit, ea a apreciat prezenta si contributia credinciosilor evrei in Romania in diverse domenii de activitate spirituala, culturala, artistica si sociala. Avem convingerea ca astfel de Simpozioane contribuie la apropierea dintre popoarele noastre, mai ales ca astazi, multi credinciosi ai Bisericii Ortodoxe Romane se afla in Tara Sfanta ca muncitori sau viziteaza ca pelerini. Felicitam pe organizatorii si participantii la acest Simpozion si dorim ca lucrarile lui sa fie prilej de pace si prietenie, de bucurie, de marturie spirituala comuna.’

Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a declarat ca Simpozionul International ‘Viata – dar divin si responsabilitate umana – in traditie iudaica si crestina’ este important atat din perspectiva temei abordate, cat si pentru faptul ca reprezinta o continuare a unei traditii ce dureaza din anul 1998: ‘Simpozionul International ‘Viata – dar divin si responsabilitate umana – in traditie iudaica si crestina’ are o deosebita importanta, in primul rand pentru ca este o continuitate a unei traditii pentru ca s-a inceput in anul 1998, iar in al doilea rand, pentru ca actualitatea temei este de o importanta vitala intrucat, in lumea de astazi, viata este din ce in ce mai amenintata de factori ai mortii, cum ar fi: razboaiele, violenta, terorismul, drogurile, dar si multe degradari ale vietii in societate si ale mediului inconjurator. Deci, este vorba de o constientizare comuna a celor doua religii importante: Crestinismul si Iudaismul, iar, din punct de vedere practic, consideram ca va fi o contribuitie din partea celor doua parti la sensibilizarea generatiei noastre si a celei viitoare privind respectul fata de viata si responsabilitatea fata de viata.’

Excelenta Sa Rodica Radian Gordon – Ambasadorul Statului Israel in Romania a declarat ca astfel de manifestari deschid noi cai de colaborare interreligioase: ‘Simpozionul International ‘Viata – dar divin si responsabilitate umana – in traditie iudaica si crestina’ este un moment foarte important fiindca acest tip de dialog dezvaluie valorile de baza care formeaza un corp de conduct pentru toata omenirea, nu numai pentru evrei si crestini, ci pentru toti oamenii, si se afla la baza religiilor, la baza umanitatii. Acest tip de dialog intareste valorile umane si valorile morale dupa care trebuie sa traim si da speranta pentru un viitor mai bun.’

Marele Rabin Menachem Hacohen – Sef Rabin al Cultului Mozaic in Romania a amintit despre vremurile cand evreii erau numerosi in Iasi inainte de anul 1941: ‘Tema care ne preocupa in aceste doua zile de dialog este Care este valoarea acestui dar ceresc care se cheama viata si care este responsabilitatea oamenilor fata de darul primit?. Aceasta tema merita sa fie dezbatuta in acest Simpozion organizat la Iasi, oras care a vazut omul cu ambele lui fatete. Timp de secole, orasul Iasi a fost o marturie pentru crearea omului de catre Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Lui. Oameni de diferite credinte, oameni de diferite orientari si oameni de diferite meserii au trait si au creat impreuna.’

Simpozionul va continua marti dimineata cu comunicarile ‘Valoarea vietii in Biblie’ – sustinuta de Marele Rabin Menachem Hacohen – Sef Rabin al Cultului Mozaic in Romania si ‘Viata umana intre determinismul manipularilor tehnologice si libertatea transfigurarilor spirituale’ – sustinuta de Pr.Prof.Dr. Gheorghe Popa – Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi.

Vor urma apoi alte doua referate: ‘Conceptul de viata in Magisteriul Papei Ioan Paul al II-lea’ – sustinut de Pr.Prof. Wilhelm Danca si cel pe tema ‘Valoarea vietii in Biblie’ – sustinut de oratori evrei.

Marti dupa-amiaza sunt programate vizite la Sinagoga din Iasi, la Statuia lui Abraham Goldfaden si Cimitirul Evreiesc din Pacurari.

Miercuri dimineata va avea loc o noua sesiune plenara de comunicari. Vor conferentia oratori evrei despre ‘Valoarea vietii in Biblie’ si Parintele Arhimandrit Iuvenalie Ionascu care va sustine un referat cu tema ‘Ingrijirea vietii umane – principiu fundamental in bioetica’. De asemenea, va conferentia si Pr.Prof.Dr. Petre Semen pe tema ‘Sensul si valoarea vietii in gandirea iudeo-crestina’.

Miercuri dupa amiaza este programata sesiunea plenara in care vor avea loc evaluarea rezultatelor manifestarii si aprobarea Comunicatului final.

Secretarul de Stat pentru Culte – Dl. Adrian Lemeni a salutat initiativa organizarii acesteui Simpozion International, care in opinia sa constituie un bun prilej pentru dezvoltarea dialogulului interreligios: ‘Simpozionul International ‘Viata – dar divin si responsabilitate umana – in traditie iudaica si crestina’ este o initiativa salutara, dincolo de faptul ca tematica este destul de actuala, dar poate dezvolta si cadrul de valorificare a dialogului interreligios: este vorba de doua Religii cu traditii impresionante. In contextul contemporan referitor la aceasta problematica, se pot genera multiple dezbateri in cadrul acestui Simpozion si se pot oferi perspective generoase pentru a gasi raspunsurile la situatiile legate de aceasta tema. Acest Simpozion poate sa confirme si sa dezvolte perspectiva unei bune convietuiri.’

Secretarul de Stat pentru Culte a mai mentionat ca institutia pe care o conduce va sprijini si pe viitor manifestari similare Simpozionului care se va derula timp de 3 zile la Iasi: ‘Secretariatul de Stat pentru Culte este preocupat sa sprijine astfel de actiuni care pot genera un cadru de dezvoltare a relatiilor interconfesionale, interreligioase in care valorile comune sa fie promovate in spirit de toleranta si in spirit de ecumenicitate.’

Comentarii Facebook


Știri recente