La Iași încep manifestările dedicate sărbătorii Sfintei Parascheva

Ca în fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un prilej de apropiere și de mărturisire comună pentru credincioși din țară și din străinătate care vin la Iași pentru a se închina la moaștele ocrotitoarei Moldovei și ale altor sfinți ai Bisericii Ortodoxe.

Având în vedere că 2009 este, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, „Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare”, pelerinii se vor putea închina și la moaștele Sfântului Vasile cel Mare care vor fi aduse de la Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi” din Iași. La evenimentele organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, presa va avea acces pe baza legitimațiilor de serviciu.

Credincioșii ieșeni se pregătesc de hram. Manifestările dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva ale cărei moaște întregi se află la Catedrala mitropolitană din Iași din anul 1888 (în Iași, de la 1641) vor începe pe 10 octombrie și se vor încheia pe 15 octombrie, potrivit Biroului de Presă al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Sâmbătă dimineață, după Acatistul Sf. Cuv. Parascheva, va avea loc scoaterea în procesiune a moaștelor Sf. Cuv. Parascheva: înconjurul Catedralei pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, apoi depunerea lor pe platoul din fața Catedralei mitropolitane pentru închinare. Între 8:00 și 11:30 se oficiază Miezonoptica, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala mitropolitană). La ora 10:00, în Sala Gotică a Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi” va avea loc vernisajul expoziției de fotografie ortodoxă ORTHPHOTO, care va fi deschisă până pe 15 octombrie.

Duminică, 11 octombrie, de la ora 8:30 va avea loc slujba de resfințire a bisericii vechi de la Mănăstirea Hadâmbu (județul Iași), după care se va oficia Sfânta Liturghie. De la ora 17:30, la Catedrala mitropolitană va avea loc Concertul Coralei „Gavriil Musicescu”.

Între orele 19:00 și 20:30 va avea loc Pelerinajul pe Calea Sfinților, când moaștele Sfintei Parascheva vor fi purtate pe traseul tradițional (Catedrală, Str. Sf. Andrei, Str. Palat, Biserica „Sf. Nicolae” – Domnesc, Catedrală). În fața Bisericii „Sf. Nicolae” – Domnesc, vor aștepta moaștele Sf. Ier. Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”. Moaștele celor doi sfinți vor fi purtate în procesiune apoi până la Catedrala mitropolitană, unde vor fi depuse spre închinare. Între orele 21:00 și 01:00 la Catedrală se va face slujba de Priveghere.

Luni, 12 octombrie, între orele 07:30-08:00 se citește Acatistul Sf. Ierarh Vasile cel Mare, după care, până la 11:30, au loc Ceasurile și Sfânta Liturghie (în Catedrala mitropolitană). De la 11:30, în curtea Mitropoliei, lângă Biblioteca „Dumitru Stăniloae” are loc Sfințirea apei (aghiazma mică) și Sf. Maslu. Între 19:30-21:00, în Catedrală, Corul Byzantion va susține un concert de muzică bizantină.

De la 21:00 până la 01:00 va fi slujbă de Priveghere în cinstea Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași (Vecernia, Litia și Utrenia – în Catedrala mitropolitană).

În următoarea zi, pe 13 octombrie, între 07:00-11:00 se oficiază Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile și Sfânta Liturghie, în Catedrală, iar de la 16:30 va avea loc sfințirea Grădiniței „Buna Vestire” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de pe Str. Gavriil Musicescu nr. 12. Între orele 17:30-20:30 va avea loc în Catedrală a VI-a ediție a Concursului coral „Tineri lăudați pe Domnul”.

De la ora 21:00 până la 03:00 noaptea se face slujba de Priveghere a Sfintei Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia și Sfânta Liturghie – în Catedrala mitropolitană).

Pe 14 octombrie, în zi de hram, în Catedrala mitropolitană, de la ora 07:00, au loc Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva și Ceasurile, iar de la ora 09:00, pe podiumul de la intrarea în Catedrala mitropolitană, Sfânta Liturghie arhierească. În aceeași zi, de la ora 18:00, tot în Catedrală va susține un concert de muzică religioasă Corala Apostolii a preoților din Protopopiatele Iași I și Iași II. Între 18:30-22:00, în Catedrală se face slujba de Priveghere a Sf. Ierarh Vasile cel Mare (Vecernia, Litia și Utrenia).

Joi, 15 octombrie, între orele 07:00-11:30 se oficiază Miezonoptica, Acatistul Sf. Ier. Vasile cel Mare, Ceasurile, Sfânta Liturghie (în Catedrala mitropolitană), iar de la ora 12:00 va avea loc binecuvântarea noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (în Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iași). Momentul va fi urmat de lansarea volumului „«Povestește ce a făcut Sfântul pentru tine…». Viața și minunile Sfântului Luca Doctorul, arhiepiscopul Simferopolului”, în prezența autorului, arhim. Dionisios Anthopoulos din Grecia.

Între orele 16:00 și 18:00, în Catedrală, se oficiază Ceasul al IX-lea, Vecernia și Paraclisul Sf. Cuv. Parascheva, informează cotidianul Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente