La Iasi, cea de a III-a seara de Rugaciune comuna s-a desfasurat la Capela Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi.

Slujba din cea de-a III-a seara din cadrul Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor a inceput la orele 17.00 in Capela ‘Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil’ din incinta Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, iar tema a fost: ‘Hristos este temelia’.

Din partea Bisericii Ortodoxe Romane au participat parinti profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi condusi de catre Parintele Profesor Doctor Gheorghe Popa – Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi.

Din partea Bisericii Romano-Catolice au participat parinti profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic ‘Sfantul Iosif’ din Iasi.

Cuvantul de invatatura a fost rostit de Pr.Prof.Dr. Wilhelm Danca – rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic ‘Sfantul Iosif’ din Iasi care i-a indemnat pe toti crestinii, atat ortodocsi, cat si romano-catolici, ca la temelia tuturor actiunilor pe care le savarsesc sa puna Cuvantul lui Hristos: ‘Omul poate avea doua atitudini in fata Cuvantului divin: prima este cea de ascultare si de punere in practica, iar cea de-a doua este de ascultare si uitare a acestuia. Cuvantul lui Dumnezeu trebuie ascultat, contemplat, meditat si pus in practica. In felul acesta crestinii ar construi o casa a carei piatra de temelie ar fi Insusi Hristos, iar noi am deveni casnici ai lui Dumnezeu.’

In finalul omiliei, Pr.Prof.Dr. Wilhelm Danca a facut referire la Sfanta Fecioara Maria care este un exemplu de ascultare a cuvantului lui Dumnezeu: ‘Prin ascultarea Cuvantului divin, prin supunerea la vointa lui Dumnezeu, Sfanta Fecioara Maria a devenit Maica Domnului.’

‘Sa lasam deoparte atitudinile exterioare si sa privim spre temelia Hristos.’, a concluzionat Parintele Prof.Dr. Wilhelm Danca.

Parintele Prof.Dr. Viorel Sava – Prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi ne-a vorbit despre semnificatia liturgica a Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor: ‘Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor este, de fapt, o accentuare mai pronuntata a ceea ce de fapt Biserica noastra face in fiecare duminica si sarbatoare, la fiecare Sfanta Liturghie si sfanta slujba. Noi ne rugam pentru bunastarea sfintelor lui Dumnezeu Biserici si pentru unirea tuturor; aceasta rugaciune este o permanenta a vietii noastre liturgice, insa Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor este o intensificare a acestei Rugaciuni. Rugaciunea comuna exprima totodata si nadejdea noastra ca rugaciunea va fi ascultata si in cele din urma Dumnezeu va gasi momentul si mijloacele prin care crestinii de pretutindeni sa-si gaseasca unitatea pe care, in drumul lor de la Ierusalim spre veacul ce va sa vina, au pierdut-o la un moment dat. De la Cina cea de Taina ne indreptam permanent spre veacul viitor. Asadar ne rugam lui Dumnezeu ca sa revenim la drumul cel drept care trebuie sa ne regaseasca pe toti impreuna asa cum au fost crestinii primelor secole.’

Parintele Prof.Dr. Viorel Sava de la Catedra de Liturgica a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi a mai spus ca aceasta Rugaciune comuna se desfasoara in acest an la mai multe nivele: ‘Rugaciunea pentru Unitatea Crestinilor se desfasoara la mai multe nivele: la nivel de Catedrale Episcopale si in primele doua zile s-a desfasurat la Catedrala Mitropolitana Sfantul Gheorghe, apoi la Catedrala Romano-Catolica; apoi Rugaciunea ecumenica se desfasoara la nivel de institutii de invatamant; si in a treia faza la nivel de parohii. Relatiile dintre Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae si Institutul Teologic Romano-Catolic Sfantul Iosif din Iasi nu se rezuma doar la Rugaciune, ci ele se constituie deja intr-o traditie: intalniri intre profesorii de la cele doua institutii de invatamant teologice, colocvii, sesiuni de comunicari concretizate in publicarea de volume pe diferite teme, care scot in evidenta o buna colaborare. In cadrul Universitatii Al.I. Cuza, relatia dintre Faculotatea de teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae si Facultatea de Teologie Romano-Catolica este una foarte buna si ea se concretizeaza in activitati comune desfasurate la nivel de universitate, in consultari pe teme de invatamant. Astfel, nu ne rezumam doar la o Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor. Credem ca si aceste activitati vor contribui la o mai buna apropiere intre credinciosii ortodocsi si credinciosii romano-catolici din Iasi.

Maine, Rugaciunea comuna se va desfasura de la orele 17.00 la Capela Institutului Teologic Romano-Catolic Sfantul Iosif din Iasi. Tema aleasa pentru ziua de maine este ‘Sa se zideasca pe aceasta temelie’, iar cuvantul de invatatura va fi sustinut de catre Pr.Prof.Dr. Ioan Cristinel Tesu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi.

Comentarii Facebook


Știri recente