La Iasi, au debutat astazi manifestarile dedicate comemorarii parintelui Cleopa

Manifestarile dedicate implinirii a sapte ani de la trecerea la Domnul a parintelui arhimandrit Cleopa Ilie au debutat in aceasta dimineata la Iasi, in vechea Catedrala mitropolitana, cu Sfanta Liturghie arhiereasca. Slujba, oficiata de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a fost urmata de o rugaciune pe pomenire a parintelui Cleopa. Comemorarea parintelui arhimandrit Cleopa Ilie a continuat apoi in Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului Eparhial Iasi. In acest cadru, IPS Mitropolit Daniel a tinut o cuvantare in care a elogiat personalitatea parintelui Cleopa: ‘Avea simtul umorului, umor duhovnicesc care era foarte pedagogic si atunci cand spunea lucruri foarte profunde, uneori mai spunea si in gluma, dar spunea lucruri foarte serioase intr-o forma de gluma. Avea darul acesta de a trece de la un plan la altul si de a pastra credinta ortodoxa fara ca aceasta sa fie prezentata sub o forma crispata sau autoritara. De aceea, el putea sa tina cate un cuvant de doua-trei ore si mai multa lume a observat optimismul lui si o forta a bucuriei interioare, spirituale, care ramanea imprimata in sufletul tuturor celor care l-au intalnit. Atat de mult era obisnuit ca sa ajute pe credinciosi cu un sfat bun si mai ales cu o rugaciune, incat n-a socotit trecerea la viata vesnica sau la viata cereasca ca pe o ruptura. Parintele Cleopa a si spus in timpul vietii unei credincioase: ‘Cand nu voi mai fi in viata sa vii la mormantul meu si sa spui necazul, si incerc si eu sa-ti ajut, cu mila lui Dumnezeu, cum voi putea’.

A urmat apoi lansarea a doua carti si a unui CD dedicate parintelui Cleopa si prezentate de catre parintele Nicolae Dascalu, directorul Institutului Cultural Misionar Trinitas si Consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor. Prima carte, intitulata ‘Parintele Cleopa Ilie – prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor’ este o culegere de memorii ale celor care l-au cunoscut pe parintele Cleopa. Amanunte despre acest volum ne-a oferit parintele consilier Nicolae Dascalu: ‘Prima dintre cartile pe care dorim sa le semnalam se intituleaza ‘Parintele Cleopa Ilie-prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor’. Este o carte in care au fost inmanuncheate marturii ale unor ierarhi, inalti pastori de suflete, ale unor preoti, profesori de teologie, ale unor scriitori, ale unor tineri teologi, ale unor tineri jurnalisti care s-au intalnit cu parintele Cleopa atunci cand a trait in lumea noastra pamanteasca sau care l-au cunoscut prin lucrarile sale. Asadar, este o carte de marturii, o carte de confesiuni. Cartea aceasta de marturii a fost ingrijita de catre parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural. De fapt, la toate aceste lucrari a existat o colaborare foarte buna intre Institutul Trinitas, exarhatul eparhial si Manastirea Sihastria’.

Cea de-a doua carte lansata astazi ‘Credinta Ortodoxa in opera Parintelui Cleopa Ilie’ este semnata de catre parintele ieromonah Petru Balan, de la Manastirea Sihastria. Ce cuprinde acest volum ne-a spus tot parintele consilier Nicolae Dascalu: ‘Cealalta carte pe care dorim ca sa o prezentam astazi, numita ‘Credinta ortodoxa in opera parintelui Cleopa Ilie’, priveste catre opera parintelui, catre cartile scrise de parintele Cleopa. Este o bucurie duhovniceasca, venind dinspre Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi, pentru ca este rodul studiilor de teologie facute de parintele ieromonah Petru Balan, de la Manastirea Sihastria, si parintele Petru a lucrat sub indrumarea IPS Mitropolit Daniel o lucrare de licenta. Lucrarea aceasta de licenta, de fapt, deschide un drum pe care credem ca vor merge si alti parinti, acela de a intelege modul in care parintele Cleopa a trait si a invatat cuvantul Adevarului’.

CD-ul realizat de catre Radio Trinitas cu prilejul comemorarii parintelui Cleopa, la 7 ani de la trecerea sa la Domnul, cuprinde cuvantari ale parintelui rostite in diferite ocazii. Parintele Nicolae Dascalu, directorul Institutului Cultural Misionar Trinitas si Consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, a subliniat astazi importanta acestui CD: ‘Langa cele doua carti pe care vi le recomandam cu caldura, noi am dorit ca sa avem aproape si cuvantul vorbit al parintelui Cleopa. Stim cu totii ca, intotdeauna, prezenta persoanei este mai puternica atunci cand suntem aproape si de cuvantul lui si de imaginea, de chipul lui. Acest CD a fost realizat in studiourile de productie de la Radio Trinitas, sunt opt cuvinte duhovnicesti intre care s-au intercalat si cantari de inviere ale grupului psaltic de la Manastirea Sihastria’.

Dupa aceste momente, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a prezentat placheta comemorativa realizata cu prilejul implinirii in acest an a 7 ani de la trecerea la Domnul a parintelui Cleopa si a 350 de ani de la infiintarea Manastirii Sihastria: ‘Este vorba de o placheta, ‘Arhimandritul Cleopa Ilie, 1912-1998’, chipul parintelui Cleopa, deci o placheta comemorativa, iar pe verso este chipul noii biserici, marii bisericii de la Manastirea Sihastria, Biserica Sf. Cuvioasa Teodora de la Sihla, iar aceasta imagine a manastirii are marcat sus ‘Anul 1655-Anul 2005′, pentru a sublinia ca anul acesta se implinesc 350 de ani de existenta a Sf. Manastiri Sihastria’.

Cei prezenti astazi in sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iasi au putut viziona apoi filmul documentar ‘Parintele Cleopa Ilie – prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor’ realizat in studioul TV Trinitas. La final, IPS Mitropolit Daniel a multumit tuturor celor implicati in desfasurarea activitatilor comemorative din aceste zile si a subliniat importanta elogierii parintelui Cleopa si, in general, a inaintasilor nostri spirituali: ‘Prin aceste lucrari noi ne intalnim in comuniune de rugaciune cu sfintii si cu toti cei pe care i-am cunoscut ca dascali ai credintei. Multumim tuturor celor care au contribuit la aceasta comemorare, care s-a transformat intr-o comuniune spirituala de iubire si pretuire duhovniceasca fata de parintele Cleopa si fata de toti cei care ii cinstesc memoria lui ca pe un misionar si ca pe un parinte duhovnicesc al Bisericii noastre si al Ortodoxiei, in general. Deja, ati vazut carti traduse in limbi straine, in engleza, in franceza, in greaca, in rusa si avem o convingere ca si maine la Sihastria, unde vor fi mai multi ierarhi prezenti, vom putea continua aceasta pomenire a sa, cu speranta ca parintele Cleopa se roaga pentru noi si ne ajuta, atat cu pilda vietii sale, scrisul sau cat si cu rugaciunile sale in ceruri ca sa pastram dreapta credinta si sa mergem pe calea mantuirii’.

Comentarii Facebook


Știri recente