La Iași a început Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

De la începutul acestei săptămâni, oameni din toate colțurile țării au venit la Catedrala mitropolitană din Iași pentru a se ruga Sfintei Cuvioase Parascheva să mijlocească înaintea tronului Preasfintei Treimi. Încă de marți dimineața programul liturgic s-a intensificat.

După cum informează „Ziarul Lumina”, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă în procesiune marți dimineața din Catedrala mitropolitană din Iași. Procesiunea în jurul sfântului lăcaș, la care a participat și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost precedată de oficierea Acatistului. Aproape 5.000 de credincioși din orașele Voluntari și Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, care au ajuns la Iași în dimineața zilei de 11 octombrie au așteptat la rând pentru a se închina moaștelor Sfintei Parascheva. În Catedrala mitropolitană din Iași a avut loc Sfânta Liturghie, săvârșită de PS Calinic Botoșăneanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În derularea hramului din acest an se implică, pe lângă instituțiile statului, Biroul de asistență socială (BAS) ‘Diaconia’ al Centrului Eparhial Iași, care a început aseară proiectul ‘Hrană pentru pelerini’. În același timp, parohiile din Protopopiatele Iași 1 și Iași 2 vor împărți alimente pelerinilor care se vor așeza la rând. Marți seara, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Sfințit Policarp, Episcopul Smirnei, a fost oficiată de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Ieri-dimineață a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Pelerinii au continuat să treacă prin dreptul baldachinului Sfintei Parascheva pentru a cinsti sfintele moaște.

„Am ajuns în această dimineață (n.r., ieri) la Iași pentru a mă ruga Sfintei pentru sănătate. Când am ajuns la racla Cuvioasei am simțit o liniște în suflet. Pentru mine, Sfânta Parascheva reprezintă un prilej de bucurie, de liniște și împăcare sufletească”, a declarat Alexandru Cucoară din Bacău.

„Am venit să mă rog pentru sănătatea familiei. A rânduit Dumnezeu ca anul acesta să stau mai puțin timp la rând. Plec de aici cu o mare bucurie în suflet”, a mărturisit Elena Sitea din Vaslui.

Aducerea moaștelor Sfântului Andrei la Iași, serbată de 15 ani

Moaștele Sfântului Policarp au ajuns aseară la Iași de la Mănăstirea Ambelakiotissa din Grecia, fiind aduse de către Înalt Preasfințitul Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Aghios Vlasios. Cu acest prilej a fost organizat Pelerinajul „Calea Sfinților”, la care au participat mii de credincioși din Iași și din ale zone ale țării. Programul liturgic a continuat aseară la Catedrala mitropolitană din Iași cu slujba Privegherii, oficiată de PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților. Astăzi, Arhiepiscopia Iașilor serbează aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, care au ajuns în capitala Moldovei în anul 1996, la hramul Sfintei Parascheva. După acest mare eveniment pentru creștinii ortodocși români, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat cererea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, ca în fiecare an, la data de 13 octombrie, în calendarul creștin-ortodox al Arhiepiscopiei Iașilor să fie pomenită aducerea la Iași a moaștelor Sfântului Apostol Andrei. Slujba Sfintei Liturghii este oficiată astăzi la Catedrala mitropolitană din Iași de PS Corneliu, Episcopul Hușilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…