La Iasi, a avut loc simpozionul ‘Hristos: calea, adevarul si viata’

La parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ din cadrul Protopopiatului Iasi I, a avut loc in perioada 10-11 decembrie simpozionul ‘Hristos: calea, adevarul si viata’. Acest simpozion a dezbatut o tema de mare actualitate a timpului nostru, si anume ‘Crestinul – fiu al Bisericii. Se doreste prin aceste manifestari sa se atraga atentia asupra unei imperioase necesitati, si anume aceea ca fiecare crestin sa devina constient de starea de fiu al Bisericii. Aseara, in prima zi a simpozionului, au luat cuvantul parintele Mircea Stoleriu, parintele conferentiar doctor Vasile Nechita, parintele profesor doctor Nicolae Nicolescu, parintele Mihai Manolica si lector univ. dr. Octaviana Marincas. De asemenea, manifestarea a cuprins scurte programe artistice ale elevilor Scolilor nr. 16 si 34 si ale copiilor de la gradinitele din cartierul Galata. Mai multe detalii despre organizarea simpozionului si despre participanti ne-a spus parintele Mircea Stoleriu, paroh la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’, din Iasi: ‘Simpozionul reprezinta o incoronare a activitatilor din timpul unui an de zile, activitatilor catehetice, pentru ca in fiecare luna noi avem intalnire cu credinciosii in cadrul convorbirilor spirituale care sunt tot lucrari de invatatura a credinciosilor, insa de mai mici dimensiuni. Simpozionul este o lucrare mai mare care se desfasoara pe durata a doua zile si care are si un numar mare de invitati. Ei sunt profesori fie la Facultatea de Teologie, fie la alte facultati ale universitatilor iesene sau preoti din orasul Iasi care au o mare experienta si care sunt foarte apreciati: parintele protopop Constantin Andrei, parintele conferentiar doctor Vasile Nechita, parintele lector doctor Adrian Dinu, parintele doctor Vasile Vaida, parintele profesor doctor Nicolae Nicolescu, parintele Mihai Manolica, apoi dintre laici, nume foarte sonore, academician profesor doctor Constantin Ciopraga, domnul profesor doctor Alexandru Husar, domnul profesor doctor Gheorghe Macovei, domnul profesor doctor Codrin Cutitaru, domnul profesor doctor Traian Stanciulescu, conferentiar doctor Virgil Stoica si lector doctor Octaviana Marincas. Acestia sunt invitatii, niste traitori, simtind ei insisi ce inseamna a fi fii ai Bisericii, ce inseamna tezaurul pe care Biserica il varsa asupra lor prin Sf. Taine, prin adevarurile care sunt luminoase si mantuitoare ale Bisericii’.

Tot parintele Mircea Stoleriu ne-a oferit detalii despre tema simpozionului: ‘Tema pe care am ales-o anul acesta, ‘Crestinul – fiu al Bisericii’, este o urmare a faptului ca observam in ultima vreme ca foarte multi isi pierd identitatea crestina si chiar constiinta de fii ai Bisericii sau constiinta apartenentei la Biserica. De aceea, noi dorim acest fapt in cadrul simpozionului’.

Parintele Mircea Stoleriu ne-a evidentiat si modalitatile prin care se poate lupta impotriva pierderii identitatii de crestini ortodocsi: ‘Biserica este cea care are un rol determinant si cat mai multe activitati de catehizare sunt binevenite, in orice imprejurare. De aceea, preotul tine un cuvant de invatatura cand este chemat in casa unui om ca sa sfinteasca o casa, la o inmormantare, la o cununie, la Sf. Liturghie si in orice alta imprejurare tine un cuvant de invatatura si este foarte binevenit si necesar pentru ca in felul acesta invatatura patrunde, este receptata de credinciosi si ei stiu atunci care este calea. Sigur ca, din nefericire, asa cum s-a subliniat in seara aceasta la simpozion, Biserica este foarte mult atacata, nu este vorba de un atac cautat, dar multele patimi, multele ispite ale lumii sunt si cele care ataca Biserica. Ne bucuram atunci cand Biserica poate sa-si arate adevarurile ei, mai ales cand ele sunt traite. Este o cale si, iata, prin lucrarea noastra, prin revistele care se fac la parohii, prin radio Trinitas se face lucrul acesta, prin atatea publicatii, ne cheama sa fim misionari, sa trezim constiinta de fii ai Bisericii’.

Comentarii Facebook


Știri recente