La Iași a avut loc faza pe Mitropolie a Concursului „Lăudați pe Domnul!” în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel

La Catedrala mitropolitană din Iași s-a desfășurat astăzi, 13 octombrie, concursul ‘Lăudați pe Domnul!’, ediția a III-a, informează Constantin Ciofu. La manifestare a participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române alături de alți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe.

Au participat corurile mixte ale catedralelor chiriarhale din cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: Corala ‘Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava’ a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Corul ‘Stephanos’ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Corul ‘Sanctus’ al Catedralei mitropolitane din Iași. Evenimentul a fost moderat de părintele Bogdan Țifrea, redactor-șef al postului Radio TRINITAS, redacția din Iași. Din juriul condus de conf. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, de la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală a Universității Naționale de Muzică din București, au mai făcut parte conf. univ. dr. Heliana Munteanu, de la Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” – din Târgoviște și prof. dr. Eugen Dan Drăgoi. Grupul coral ‘Teologus’ al Facultății de Teologie ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași a susținut un mini-concert coral religios în timpul deliberării juriului. Conf. univ. dr. Nicolae Gheorghiță a asemănat întâlnirea de aseară cu participarea la o slujbă, apreciind corurile care au concertat.

Corala ‘Sf. Ioan cel Nou de la Suceava’ a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a fost desemnată câștigătoare. Celelalte coruri au primit diplome de participare. La concert au mai participat, pe lângă Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Vasilios, Mitropolitul Elasonei, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor.

Prin cântare, spațiul și timpul se unesc și devin liturgice.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de binecuvântare la final în care a vorbit despre corurile catedralelor chiriarhale și despre cântarea în biserică. „Corurile de catedrale chiriarhale sunt coruri pe care le auzim în fiecare duminică și sărbătoare. Sunt formate din oameni pasionați, dornici să aducă o contribuție la înfrumusețarea slujbelor sfintelor noastre biserici. Darul de a cânta trebuie mereu cultivat, perfecționat. Corurile de la catedralele chiriarhale sunt stabile, uneori mai restrânse, alteori mai mari, ele susținând o liturghie în general solemnă. Muzica nu este o simplă artă ci este o lucrare misionară. Textele memorate prin intermediul melodiei rămân mai profund întipărite în memoria noastră intelectuală și afectivă. În conștiința eclesială liturgică ortodoxă cântarea protopsalților și a coralelor nu este una în singurătate. Cântarea bisericească în stare de rugăciune este o cântare împreună cu îngerii, cu heruvimii. Prin cântare se subliniază legătura dintre pământ și cer, între timpul de aici și eternitate. Există un singur element care leagă spațiul de timp în biserică, și anume muzica. Dacă nu se cântă nimic rămânem doar cu arhitectura. Prin cântare, spațiul și timpul se unesc și devin liturgice. Cântarea sfințește spațiul și timpul pentru că ele sunt făcute să ne pregătească pentru Împărăția lui Dumnezeu, mai presus de spațiu și timp”, a explicat Patriarhul României.

Concursul ‘Lăudați pe Domnul!’, organizat în toată țara la inițiativa Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel pentru a fost prezent la concursul de aseară, pentru că a rostit cuvântul de învățătură și pentru că a decis acum trei ani de zile la nivelul Patriarhiei Române să se desfășoare concursuri precum cel de aseară. „În bisericile noastre avem nevoie de voci puternice, de voci adânci, ca să întărească întru credință pe credincioșii prezenți la sfintele slujbe”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan, care a felicitat cele trei coruri participante la concurs, mulțumind în același timp membrilor juriului pentru obiectivitate. Prima ediție a concursului ‘Lăudați pe Domnul!’ care a avut loc în anul din anul 2008, a fost dedicată muzicii corale, la aceasta participând corurile instituțiilor de învățământ teologic. Cea de-a doua ediție, din anul 2009, și-a propus să susțină interpretarea autentică a muzicii bizantine de către corurile instituțiilor de învățământ teologic preuniversitar. Permanența Consiliului Național Bisericesc a hotărât ca ediția a treia a concursului ‘Lăudați pe Domnul!’, din anul 2010, să fie dedicată corurilor mixte ale catedralelor chiriarhale din cuprinsul Patriarhiei Române, promovând interpretarea autentică a muzicii corale românești.

Comentarii Facebook


Știri recente