La Iasi a avut loc astazi simpozionul ‘Scoala si Biserica in slujba comunitatii locale’.

Pentru a marca implinirea a 10 ani de la semnarea Protocolului de predare a Religiei in invatamantul universitar Mitropolia Moldovei si Bucovinei in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a organizat astazi la Teatrul National Vasile Alecsandri simpozionul ‘Scoala si Biserica in slujba comunitatii locale’.

La manifestare au participat numerosi reprezentanti atat ai invatamantului teologic sau laic iesean, cat si ai altor institutii ndin judet. La deschidere au fost przenti P.C.Pr.Conf.Dr. Gheorghe Popa, prodecanul Facultatii de Teologie ortodoxa Dumitru Staniloae-Iasi, P.C.Pr.Lect.Dr. Mihai Vizitiu, consilier administrativ cu probleme de invatamant in Arhiepiscopia Iasilor, dl. Teodor Cosma, Decanul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, dl. Doru Tigau, Directorul Institutului A.D. Xenopol, dl. academician alexandru Zub, alaturi de un mare numar de preoti, profesoro de Religie si elevi.

Dupa deschidere a urmat premierea elevilor care au ocupat Locul I la Olimpiada de Religie, faza judeteana, Editia 2003, si un vernisaj de desene religioase ale copiilor din scolile Iasului.

Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a declarat in mesajul catre participantii la Simpozion: ‘ Distinsi participanti,

adresam cuvantul nostru de salut si binecuvantare dumneavoastra distinsilor participanti si dumneavoastra tuturor profesorilor de Religie participanti la Simpozionul Scoala si Biserica in slujba comunitatii locale si felicitam pe initiatorii si organizatorii intrunirii.

Regretam ca din cauza unor indatoriri superioare bisericesti ivite in ultimul moment, nu putem fi prezenti personal la acest eveniment cu totul deosebit din viata scolii romanesti, desi am dorit sa participam.

Vrem sa fim, totusi, alaturi de dumneavoastra prin acest mesaj care vi se adreseaza intr-un moment de rascruce al istoriei umane, la putin timpo de inceputul celui de al III-lea mileniu dupa Hristos.

Legaturile de cooperare, care s-au stabilit intre Stat si Biserica in domeniul educatiei, au contribuit la dezvoltarea invatamantului teologic si la introducerea orelor de Religie in toate scolile din reteaua invatamantului preuniversitar, ceea ce constituie nu numai posibilitati noi de propovaduire si traire a invataturii crestine, ci, totodata, si o cale prin care biserica slujeste societatea de azi, contribuind la vindecarea ranilor trecutului, la impacare si armonie sociala. Este o sansa deosebita pentru tinerele generatii de a se forma nu doar prin acumularea de cunostinte stiintifice, tehnice, artistice sau filosofice, ci prin apropierea de universul religios care face parte integranta din civilizatia, cultura si etosul romanesc, dar si din civilizatia si cultura universala. A cunoaste credinta parintilor inseamna a ne descoperi propria noastra identitate spirituala, pentru a cultiva cu demnitate si iubire valorile fundamentale ale acestui neam. Despre rezultatele activitatii noastre comune nu vorbesc atat statisticile sau bilanturile, cat marturiile de credinta, speranta si iubire sadite in sufletele oamenilor, care pot schimba, cu adevarat, viata societatii. Innoirea profunda, de substanta, este lucrarea Mantuitorului Hristos, Care a murit, a inviat, S-a inaltat la cer si L-a trimis pe Duhul Sfant la Cincizecime pesteSfintii Apostoli si, prin ei, peste toti care vor crede in El, pentru ca lumea viata sa aiba, si inca din belsug sa aiba.

Timpurile pe care le traim sunt critice, la nivel mondial, din care cauza si educatia devine grea si complexa. Lumea se confrunta cu tot felul de probleme, cum ar fi: secularizarea, saracia, violenta, drogurile, prostitutia, subrezirea familiei si cu alte carente morale si spirituale. Dar, tocmai in acest context, credem ca trebuie subliniata insemnatatea educatiei, in general, si a educatiei religioase crestine, in special, pentru formarea morala a tinerilor, pentru progresul omenirii, pentru pacea si infratirea oamenilor si pentru inlaturarea conflictelor culturale sau religioase.

Intr-o lume confrntata cu tot felul de probleme, cu mari carente morale si spirituale noi toti, dar mai ales generatia tanara, suntem chemati sa invatam si sa marturisim prin cuvant si fapta, ca numai iubirea lui Dumnezeu, a semenilor si a intregii creatii da sens si mantuire vietii noastre, chiar si in cele mai grele perioade ale istoriei (din mesajul intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe – Patmos 1995).

De aceea, orice lucrare pe taramul educatiei, lucrare cum este si aceasta de astazi, nu poate fi decat benefica si laudabila, pentru ca prin ea se arata atentia ce se acorda educatiei religioase crestine.

Impartasim impreuna cu dumneavoastra constiinta datoriei sfinte de a edifica fiinta spirituala a fiecarui tanar, pentru ca educatia religioasa are in vedere personalizarea individului, cultivarea virtutilor si combaterea pacatelor si a viciilor care degradeaza demnitatea umana, stiind ca Hristos sufera cel mai mult acolo unde demnitatea umana este umilita, si se bucura acolo unde aceasta (demnitatea) este inaltata.

Sfintii Parinti ai Bisericii spun ca mantuirea sta in multa sfatuire. Suntem convinsi ca si consfatuirea de astazi va face sa fie sesizata prezenta si lucrarea lui Dumnezeu in istorie si in creatie. Cu totii, insa, suntem indatorati ca, prin lucrarea noastra, sa-i facem si pe copii si tineri sa simta si ei aceasta prezenta si lucrare divina, pentru ca, la randul lor, sa lucreze cu zel pentru progresul religios-moral al oamenilor.

Va dorim tuturor sanatate, bogatie de roade in activitatea pe care o desfasurati si rugam pe Bunul Dumnezeu sa va daruiasca mereu lumina harului Sau si bucuria lucrului implinit.

Prezent la manifestare Prea Cucernicul Parinte Lect.Dr. Mihai Vizitiu, consilier adminsitrativ cu probleme de invatamant in Arhiepiscopia Iasilor a declarat ca actiunea a fost binevenita pentru buna desfasurare a invatamantului religios din scolile iesene: ‘Simpozionul este binevenit pentru ca de 12 ani suntem in scoala si generalizat de 10 ani. Este o intalnire care a aratat valoarea disciplinei pentru formarea moral-religioasa a copiilor. A fost o intalnire in care profesorii de Religie, in principal, au aratat ce inseamna Religia pentru viata copiilor intr-o scoala, dar in acelasi timp a fost o intalnire in care s-a observat care este atitudinea maturilor fata de aceasta disciplina.’

Prea Cucernicul Parinte Profesor Vasile Nichita, Inspectorul de Specialitate al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, a declarat ca evenimentul a constat intr-o sesiune de comunicari stiintifice ce s-a desfasurat la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, Scoala Normala ‘Vasile Lupu’, Seminarul Teologic Ortodox ‘Sfantul Vasile cel Mare’ si Scoala ‘Gheorghe Asachi’ din Iasi.

Vasile Nichita a mai precizat ca principalele teme de dezbatere ale simpozionului au fost ‘Biserica si scoala de-a lungul istoriei’, ‘Geografia spirituala’, ‘Pedagogia religioasa’, ‘Interdisciplinaritatea in realizarea orei de religie’ si ‘Educatia religioasa in spirit ecumenic’.

Incepand cu ora 18.00, profesorii de Religie au fost invitati la Teatrul National Vasile Alecsandri pentru a urmari spectacolul Magul.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente