La hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Braul Maicii Domnului va fi adus la Iasi

Pelerinii care vor fi prezenti la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi martorii unui eveniment deosebit: pentru prima data va fi adus in Romania Braul Maicii Domnului. Conform traditiei, Cinstitul Brau a fost tesut de Insasi Maica Domnului. Pana in secolul al IV-lea, Braul Maicii Domnului a fost pastrat la Ierusalim. A fost dus apoi in Capadocia, pentru a fi readus in Orasul Sfant, mai tarziu, de Imparatul Teodosie cel Mare.

Imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept (886 – 912 d.H.), vindecata cu puterea Cinstitului Brau, l-a cusut cu fir de aur, in forma in care se pastreaza si astazi si l-a reasezat in racla de aur daruita cu mult timp inainte de Imparatul Arcadie.

In calendarul crestin ortodox, evenimentul reasezarii Braului in racla este pomenit la 31 august.

Mult mai tarziu, Imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347 – 1355) a daruit Cinstitul Brau al Maicii Domnului, Manastirii Vatoped din Sfantul Munte Athos.

Ulterior, Braul a fost impartit in trei: o parte a ramas la Vatoped, celelalte doua fiind daruite, in anul 1522, Manastirii Kato Xenias (Grecia).

Una din aceste doua parti ale Cinstitului Brau al Maicii Domnului va ajunge la Iasi pe data de 12 octombrie, prin purtarea de grija a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si a I.P.S. Ignatios de Dimitriados si Almiru.

Aeronava speciala in care va fi transportat Cinstitul Braul va ateriza pe aeroportul din Iasi pe data de 12 octombrie, la ora 16. Dupa un ceremonial militar si bisericesc de primire a Sfantului vesmant, coloana oficiala se va deplasa catre Catedrala Mitropolitana, unde Cinstitul Brau va fi asezat alaturi de Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Manifestarile dedicate Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva vor incepe in dimineata zilei de 13 octombrie: la ora 06:30 va avea loc procesiunea mutarii Sfintelor Moaste ale Cuvioasei, din Catedrala Mitropolitana, pe esplanada din fata bisericii. Langa Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi asezate si particele din Moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.

Duminica, 14 octombrie, intre orele 9:30 – 12:30 se va savarsi Slujba Sfintei Liturghii. Pana la ora 23:40 pelerinii se vor putea inchina la cele trei odoare sfinte, imediat dupa miezul-noptii avand loc procesiunea mutarii in Catedrala Mitropolitana a Moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente