La Graz, Austria, s-a desfasurat Conferinta Facultatilor de Teologie din Europa

A II-a Conferinta a Facultatilor de Teologie din Europa s-a desfasurat in perioada 6 – 9 iulie a.c. la Graz- Austria. Tema intrunirii din acest an a fost ‘Provocari ale Teologiei intr-o Europa pluralista’. In cuvantul transmis cu acest prilej, Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a sustinut necesitatea acestei cooperari ecumenice pentru a cultiva o atitudine crestina mai coerenta si mai credibila in fata noilor provocari ale societatii umane actuale. De asemenea, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a prezentat principalele provocari pentru Teologia europeana de astazi, printre care globalizarea pietii de profit si sectarismul religios. Inalt Prea Sfintia Sa a explicat apoi ca rezolvarea noilor probleme cu care se confrunta crestinii nu se poate face fara o colaborare stransa intre Biserica, mediu academic si societate.

Principalele concluzii ale Conferintei au fost urmatoarele:

– Reprezentanti ai Bisericilor si Institutiilor Teologice din 23 de tari s-au reunit la centrul de educatie Mariatrost din Graz, Austria, intre 6 – 9 iulie 2006 pentru a continua demersul inceput acum 4 ani la Summitul Facultatilor de Teologie si Institutiilor Educationale din Europa. Acest eveniment s-a desfasurat la invitatia Conferintei Bisericilor Europene si a Facultatii de Teologie a Universitatii din Graz. Titlul conferintei a fost: ‘Provocarile la adresa Teologiei intr-o Europa pluralista’.

– Evenimentul a fost deschis de primirea cordiala facuta de prorectorul Universitatii Friederich Zimmerman, urmat apoi de Rainer Bucher – Decanul Facultatii de Teologie Romano-Catolica din Graz, de Heinrich Schnurdel – Vicar al Episcopiei Catolice de Graz, superintendentul Hermann Miklas – Presedinte al Forumului Ecumenic al Bisericilor Crestine de la Styria si de Mitropolitul ortodox Mihail Staikos de Austria.

– Consultatia a continuat cu referatul sustinut de Jan Figel – Comisar UE pentru Educatie, referat intitulat: ‘Provocarile pentru Educatia Superioara din perspectiva Uniunii Europene si raspunsurile Uniunii Europene’.

Aceasta adresa provocatoare a fost urmata de un cuvant stimulator sustinut de Georg Winkler – Presedinte al Asociatiei Universitatilor Europene, cuvant care a avut tema ‘Contributiile Universitatilor la o Europa a Cunoasterii’.

Amandoi vorbitorii au subliniat importanta Teologiei in cadrul studiilor universitare europene in general.

Trei adrese plenare semnate de Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Episcopul Wolfgang Huber – Presedinte al Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania si Alois Kothgasser – Arhiepiscop de Salzburg au incitat participantii la discutii interesante pe tema ‘Provocarile Teologiei intr-o Europa pluralista dintr-o perspectiva ecumenica’.

Participantii la acest eveniment au subliniat in luarile lor de pozitie necesitatea concretizarii legaturilor care exista intre sistemele educationale laice si facultatile de teologie. De asemenea, s-a evidentiat faptul ca Teologia poate reprezenta o veritabila punte de legatura intre Societate, Academie si Biserica caci Teologia nu slujeste doar Bisericile sau comunitatile crestine, ci totodata are un rol important in arena sociala si politica ajutand oamenii sa inteleaga mai bine natura umana si intreaga creatie. In unanimitate, cei prezenti aici impartasesc in continuare o incredere jusificata in viitorul Teologiei ca disciplina academica. Cu toate acestea exista inca dezbateri asupra relatiilor dintre Biserica si Facultate, intrebari despre ce trebuie predat si cum trebuie predat, importanta cercetarii, studiile interdisciplinare si modul in care Facultatile de Teologie si Biserica inteleg sa intre in dialog cu modernitatea si post modernitatea.

Comentarii Facebook


Știri recente