La Editura si Tipografia ‘Trinitas’ au aparut calendarele crestin ortodoxe pentru anul 2007

La Editura si Tipografia ‘Trinitas’ a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au aparut calendarele crestin ortodoxe pentru anul 2007. Acestea sunt tiparite in trei formate, dupa cum ne-a mentionat parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar ‘Trinitas’: ‘Forma clasica traditionala este aceea a calendarului de perete. S-a adaugat apoi calendarul de tip agenda, un carnetel in care sunt si cateva rugaciuni, cateva date despre anul respectiv din punct de vedere bisericesc, o binecuvantare a Chiriarhului locului, filele care contin sarbatorile si datele cu numele sfintilor, iar in partea finala cateva date despre Eparhia respectiva, despre Chiriarhul locului, despre Administratia Eparhiei respective, despre institutiile care functioneaza in cadrul Eparhiei. Noi am mai adaugat, din experienta noastra practica, de fapt am concentrat cele 12 luni in 12 file care se suprapun, pentru ca oamenii prefera si aceasta forma’.

Calendarele crestin ortodoxe pentru anul 2007 au in centru icoana Sf. Ioan Gura de Aur. Parintele consilier Nicolae Dascalu ne-a explicat de ce s-a ales pentru noile calendare icoana cu chipul acestui sfant: ‘Sfantul Ioan Gura de Aur este pentru noi liturghisitorul, predicatorul si omul genial inzestrat cu lumina sfinteniei de catre Dumnezeu, iar in anul 2007 se implinesc 1600 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, si de aceea intreaga Biserica Ortodoxa si intreaga crestinatate il cinsteste pe Sf. Ioan Gura de Aur. In acelasi timp, pentru ca vorbim si despre intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, vocea Sf. Ioan Gura de Aur poate sa ne ajute si acum prin fermitatea sa, prin claritatea cu care exprima invatatura de credinta, dar si pentru dialogul cu societatea care are dinamismul ei, Biserica are si ea propriile ei dinamisme, dialog orientat spre vesnicie, spre Imparatia lui Dumnezeu, dar intre cele doua exista o legatura si marii ierarhi ai Bisericii au stiut in chip minunat, cu harul lui Dumnezeu, sa pastoreasca Biserica in diferite perioade in care au existat unele provocari in fiecare veac, iar fiecare an aduce ceva nou’.

Parintele consilier Nicolae Dascalu ne-a mentionat si alte doua evenimente bisericesti importante care vor avea loc anul viitor si care sunt specificate in calendarul crestin ortodox aparut in Arhiepiscopai Iasilor: ‘Noi aici, in Moldova, vom acorda o cinstire deosebita si Sf. Voievod Stefan cel Mare, pentru ca de la urcarea sa pe tron, in 1457, se implinesc 550 de ani anul viitor. De asemenea, Catedrala mitropolitana din Iasi implineste 120 de ani de la sfintire, dar sunt si alte evenimente bisericesti care vor atrage’.

De asemenea, parintele consilier Nicolae Dascalu ne-a oferit informatii si despre comercializarea calendarelor crestin ortodoxe pentru anul 2007: ‘Cat de curand, calendarele vor fi la biserici si manastiri. Deja au fost distribuite o parte la protopopiatele din Arhiepiscopia Iasilor, care vor distribui cu rapiditate catre biserici si catre manastiri, iar in cursul saptamanii viitoare bunii nostri credinciosi vor putea ca sa aiba in casele lor calendarul crestin ortodox pentru anul 2007’.

Comentarii Facebook


Știri recente