La data de 1 iulie 2003 se implinesc 13 ani de la intronizarea IPS Daniel ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei

Inalt Prea Sfintitului Daniel a fost intronizat ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei pe 1 iulie 1990. Ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitul Daniel este fondator al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi si al Seminariilor din Arhiepiscopia Iasilor. La acestea se mai adauga infiintarea Academiei ‘Sfantul Ioan Iacob de la Neamt’, a Centrului Cultural- Pastoral ‘Sfintul Daniil Sihastrul’ de la Durau, a Institutului Ecumenic ‘Sfantul Nicolae’ – Iasi si a Institutului Cultural-Misionar TRINITAS. De asemenea, Inalt Prea Sfintitul Daniel este fondatorul asociatiilor filantropice si cabinetelor medicale de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iasilor.

Maine, 1 iulie 2003, incepand cu ora 09.00, la Catedrala Mitropolitana din Iasi se va savarsi Sfanta Liturghie de catre un sobor de preoti in frunte cu Parintele Arhimandrit Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Dupa acest moment, se va oficia un Te-Deum in cinstea Inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit Daniel la implinirea a 13 ani de pastorire.

Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a nascut la data de 22 iulie 1951 in comuna Dobresti, judetul Timis, ca al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea.

Scoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), Dobresti, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic (1962-1966), judetul Timis. In perioada 1966-1970 face cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua la Lugoj.

Dupa absolvirea examenului de bacalaureat devine student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974).

In perioada 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea Pr.Prof.Dr. Dumitru Staniloae; isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).

In 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg intitulata:Reflexion et vie chretiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre theologie et la spiritualite. Teza a fost pregatita sub indrumarea a doi reputati profesori francezi: Gerard Ziegwalt si Andre Benoit si a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor al Universitatii din Strasbourg.

O forma largita a acestei teze a fost pregatita sub indrumarea Parintelui Dumitru Staniloae si a fost sustinuta la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti sub titlul Teologie si spiritualitate crestina.Raportul dintre ele si situatia actuala.

Intre anii 1980-1988, Inalt Prea Sfintia Sa a fost lector la Institutul Ecumenic din Bossey si profesor asociat la Universitatile din Geneva si Freiburg.

In anul 1987, a fost tuns in monahism la Manastirea Sihastria sub numele de Daniel, avand ca nas de calugarie pe Parintele Arhimandrit Cleopa Ilie.

Un an mai tarziu, este numit Consilier Patriarhal si Director al Sectorului Teologie contemporana si Dialogul Ecumenic. In acelasi an, devine Conferentiar la catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar din Bucuresti.

In anul 1990, in luna martie, a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei cu titlul de Lugojanul (la 4 martie, a fost hirotonit episcop vicar).

In luna iunie a anului 1990, a fost ales de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Din anul 1992, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din cadrul Universitatii Al.I. Cuza Iasi, membru al Comitetului Executiv si Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Geneva), vicepresedinte al celei de a II-a Adunari Generale a Conferintei Bisericilor Europene (Graz, 1997), vicepresedinte al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (Bucuresti), presedinte al Comisiei Sinodale Nationale a Educatiei Religioase (Bucuresti), reprezentant al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pentru activitati crestine de tineret (Bucuresti), membru si presedinte de onoare a numeroase organizatii non-guvernamentale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…