La Centrul Cultural Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ – Durau a inceput aseara primul Congres National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa

Primul Congres National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania se desfasoara la Centrul Cultural Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ – Durau Primul Congres National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania a inceput ieri, 8 septembrie 2003, la Centrul Cultural Pastoral ‘Sfantul Daniil Siihastrul’ de la Manastirea Durau si va dura pana pe data de 10 septembrie a.c.. El are ca tema ‘Mostenirea Teologiei Parintelui Dumitru Staniloae si valorificarea ei astazi’ si este o intalnire a profesorilor de teologie ortodoxa de la Facultatile de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatilor din Romania. Intrunirea este prezidata de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, el detinand si functia de presedinte al comisiei de invatamant in cadrul Sfantului Sinod.

La Congres participa reprezentanti ai celor 15 facultati sau sectii de Teologie Ortodoxa de la universitatile din tara. Discutiile se axeaza, in principal, pe doua aspecte: scopul si misiunea teologiei in societatea contemporana si principalele probleme cu care se confrunta Facultatile de Teologie Ortodoxa astazi. S-a hotarat ca acest eveniment in viitor sa se desfasoare o data la doi ani.

Despre modul in care se desfasoara lucrarile Congresului in acest an, Parintele Nicolae Dascalu, consilierul cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si directorul Institutului Cultural Misionar Trinitas, a declarat astazi pentru postul nostru de radio: ‘Primul Congres National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania a inceput ieri, 8 septembrie 2003, la Manastirea Sihastria, unde a fost slujba de hram, sarbatoarea manastirii, Nasterea Maicii Domnului, . Acolo, cei mai multi dintre participantii la acest Congres National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania fie au slujit, fie au asistat la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie si astfel s-a creat legatura spirituala intre fondul acesta spiritual dat de sfintele manastiri si teologia academica reprezentata de profesorii de teologie care sunt acum prezenti la Centrul Cultural Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ de la Manastirea Durau. De fapt, tema acestui Congres este ‘Mostenirea Teologiei Parintelui Dumitru Staniloae si valorificarea ei astazi’. In Filocalie, in isihie, se cuprinde mostenirea aceasta spirituala pe care atat ierarhii, preotii si credinciosii, cat si monahii si profesorii de teologie au datoria sa o transmita.

Aseara, participantii la Congresul National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania au venit de la Manastirea Sihastria unde s-a savarsit si un parastas intru pomenirea Parintelui Dumitru Staniloae la Centrul Cultural Pastoral Sfantul Daniil Sihastrul de la Manastirea Durau. Tor aseara a avut loc o prima sesiune pregatitoare.

In cursul diminetii de astazi, dupa Rugaciunea de dimineata, a avut loc sesiunea omagiala. De fapt, sesiunea omagiala a fost deschisa chiar de Parintele Dumitru Staniloae, pentru ca la inceput s-a prezentat un film documentar, un film inedit realizat cu 2 luni inainte de trecerea la vesnicie a Parintelui Dumitru Staniloae, in luna iulie 1993, adica cu 10 ani in urma. Parintele Staniloae vorbea acolo despre invatatura care trebuie data tinerilor, invatatura crestin-ortodoxa care trebuie transmisa din generatie in generatie. A fost o deschidere de o mare intensitate spirituala.

Apoi a fost prezentat mesajul Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care, adresandu-se Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care prezideaza Congresul National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania de aici de la Centrul Cultural Pastoral Sfantul Daniil Sihastrul de la Manastirea durau, a spus ca Raspund cu mare bucurie dorintei Inalt Prea Sfintiei Voastre ca prin acest cuvant sa fiu partas la lucrarile acestui prim Congres National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania si sa Va exprim Inalt Prea Sfintia Voastra multumirea ca l-ati organizat sub maretia sihastreasca a Ceahlaului, prielnic odinioara asezarilor multor iubitori de liniste si ai rugaciunii lui Iisus. Adanc pe adanc cheama, zice poetul Vechiului Testament, David. Numai intr-o astfel de asezare in care intelepciunea si-a aflat siesi casa, cum rosteste Inteleptul Solomon, se cuvine a se celebra centenarul nasterii Parintelui dumitru Staniloae, cel ce a talmacit si a intruchipat prin gand, scris si fapt, cunoasterea Revelatiei Dumnezeiesti si opera Sfintilor Parinti intru dobandirea desavarsirii si a mantuirii..

Acest Congres National este pus sub semnul aniversarii centenarului Parintelui Dumitru staniloae, adica 100 e ani de la nasterea sa si totodata este pus sub semnul imperativelor actuale ale invatamantului teologic. In continuare, d-l Laurentiu tanase, Secretar de Stat pentru Culte, a dat citire mesajului d-lui Alexandru Atanasiu, Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, si apoi a prezentat mesajul din partea Ministerului Culturii si Cultelor.

In cuvantul rostit, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a subliniat necesitatea atat a citirii si a citarii operei Parintelui Dumitru Staniloae, dar in acelasi timp a subliniat si necesitatea continuitatii pe linia teologica deschisa de Parintele Dumitru Staniloae, pe linia marilor sinteze dintre Traditie si actualitate, dintre Stiinta si Teologie, dintre spiritual, social si ecologic.’

Comentarii Facebook


Știri recente