La Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ din Durau s-a incheiat in aceasta dupa-amiaza prima serie de conferinte anuale cu preotii.

La Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ din Durau s-a incheiat in aceasta dupa-amiaza prima serie de conferinte anuale cu preotii, manifestare ce a fost coordonata de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si la care au participat in jur de 180 de preoti din Protopopiatele Iasi 2, Roznov si Ceahlau.

In prima parte a zilei de ieri au fost sustinute 2 referate: ‘Laicatul ortodox roman in trecut si astazi’ sustinut de catre domnul Profesor Dr. Emilian Popescu si ‘Misiunea laicatului astazi’ prezentat de catre Parintele Vasile Iulian Mihail.

Despre aceasta prima serie de conferinte anuale cu preotii din Arhiepiscopia Iasilor, mai multe amanunte ne-a oferit Prea Cucernicul Parinte Nicolae Dascalu, Consilier cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si Directorul Institutului Cultural-Misionar TRINITAS care a fost prezent la aceasta intalnire de la Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ de la Durau: ‘Cele doua teme care s-au dezbatut in aceste doua zile, 30-31 august 2004, cu ocazia primei serii a conferintelor anuale cu preotii ce s-a desfasurat la Centrul Cultural-Pastoral Sfantul Daniil Sihastrul de la Durau au fost consacrate Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant – in constiinta Bisericii si a neamului romanesc si Misiunii laicatului ortodox in zilele noastre. Asadar, s-a dezbatut o tema de istorie consacrata Anului Omagial Stefan cel Mare si Sfant – 500 si o tema de maxima actualitate: cooperarea dintre cler si laici, dintre cler si mireni, dintre cler si poporul Bisericii in activitatea liturgica, social-filantropica si ncultural-misionar. Trebuie sa subliniem faptul ca aceste doua zile de conferinte au fost punctate de momente spirituale, pentru ca, fiind prezenti un mare numar de preoti, de indrumatori duhovnicesti, s-a avut in vedere ca principala datorie este aceea de a ne ruga pentru mantuirea noastra si a poporului cel binecredincios. In cursul dupa-amiezii de aseara, toti preotii au participat la slujba Acatistului Mantuitorului nostru Iisus Hristos, iar in aceasta dimineata, de la orele 07.00, participantii au fost prezenti in Capela Sfantul Daniil Sihastrul de la Centrul Cultural-Pastoral de la Durau, unde Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a prezidat conferinta, a savarsit slujba Sfintei Liturghii. Apoi, au continuat lucrarile si au fost prezentate doua referate care au avut ca tema personalitatea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant: unul de catre Parintele Marius Botez de la Parohia Negritesti din Protopopiatul Roznov si altul de catre Parintele Stefan Bercaru de la Parohia Bohotina din Protopopiatul Iasi 2. In finalul lucrarilor, cei patru raportori ale celor 4 grupe de discutii au prezentat concluziile ce au fost grupate in trei domenii. Conferintele anuale cu preotii vor continua in zilele urmatoare la Centrul Cultural-Pastoral Sfantul Daniil Sihastrul intrucat vor sosi in cursul zilei de maine preotii din Protopopiatele Piatra Neamt, Darabani si Saveni.’

Comentarii Facebook


Știri recente

Concursul Toacă și ie moldovenească: În imagini

La schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din orașul Târgu Ocna, s-a desfășurat, marți, cea de-a șaptea ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească”. Evenimentul, organizat pe Protopopiatul Onești, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.…