La Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ de la Durau se vor desfasura in perioada 30-31 august 2004 conferintele anuale cu preotii.

La Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ de la Durau se vor desfasura in primele doua zile ale acestei saptamani conferintele anuale cu preotii. Aceasta manifestare este coordonata de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. La aceste conferinte participa peste 1000 de preoti din parohiile Arhiepiscopiei Iasilor.

In zilele de 30-31 august 2004 participa peste 160 de preoti din Protopopiatele Iasi 2, Ceahlau si Roznov.

In prima parte a zilei au fost sustinute 2 referate: ‘Laicatul ortodox roman in trecut si astazi’ sustinut de domnul Prof.Dr. Emilian Popescu si ‘Misiunea laicatului astazi’ prezentat de Parintele Vasile Iulian Mihail.

In aceasta dupa amiaza se va discuta despre Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant in constiinta Bisericii si a neamului nostru. Aceste discutii se vor incheia in cursul zilei de maine, cand se vor trage si concluziile finale.

‘Cele doua teme ale conferintelor semestriale ce se desfasoara in aceste zile la Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ de la Durau vor avea in prim plan personalitatea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant. Pe de o parte, se va discuta despre Sfantul Voievod Stefan cel Mare in constiinta Bisericii Ortodoxe Romane si a neamului romanesc, iar, pe de alta parte, se vor face referiri la misiunea laicatului ortodox in zilele noastre.’, a declarat Prea Cucernicul Parinte Nicolae Dascalu, Consilier cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si Directorul Institutului Cultural-Misionar TRINITAS. Prea Cucernicul Parinte Nicolae Dascalu s-a referit si la cele doua teme care s-au dezbatut: ‘Prima dintre teme se numeste Stefan cel Mare si Sfant in constiinta Bisericii si a neamului nostru, iar cea de-a doua tema aleasa de catre Arhiepiscopia Iasilor este Misiunea laicatului ortodox astazi. Asadar, se face o legatura cu personalitatea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, de la a carui trecere la viata vesnica se implinesc anul acesta 500 ani, omagiere care a fost sarbatorita in toata tara. De personalitatea sfantului voievod sunt legate nu numai ctitoriile ce imbogatesc patrimoniul cultural national, dar si un spirit aparte de a trai crestineste, de a inmulti talantii primiti de la Dumnezeu in lumea aceasta si, in acelasi timp, de a realiza aceasta simbioza permanenta intre Biserica si neam, intre Biserica si patrie. De aceea, Anul Omagial Stefan cel Mare si Sfant – 2004 este un prilej deosebit pentru intensificarea misiunii laicatului ortodox in zilele noastre. De aceea, problemele care vor fi discutate, pe langa partea istorica legata de personalitatea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, vor fi legate de aspecte ale contributiei laicilor, barbati si femei, la misiunea Bisericii Ortodoxe de pastrare, transmitere si promovare a credintei si culturii crestine, de activitatea organizatiilor si asociatiilor crestine ortodoxe laice care functioneaza: Fratia Ortodoxa Romana, Asociatia Studentilor Crestin-Ortodocsi din Romania, Liga Tineretului Ortodox din Romania, Asociatia Medicilor si Farmacistilor Ortodocsi din Romania.’

Comentarii Facebook


Știri recente