La Central Eparhial Iași a avut loc o Conferință de presă dedicată hramului Sfintei Parascheva

În perioada 9-17 octombrie 2010 vor fi organizate evenimente religioase și culturale dedicate hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Pentru buna desfășurare a acestei sărbători Mitropolia Moldovei și Bucovinei va fi susținută de instituțiile de păstrare a ordinii publice, de organizații și parohii.

În Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași a avut loc ieri, 5 octombrie, o conferință de presă dedicată hramului Sfintei Parascheva din acest an. La această conferință, moderată de pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, au participat arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, loc. col. Mircea Tulică, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași, comisar șef de poliție Liviu Zanfirescu, adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție Iași, Alexandru Hordilă, directorul Poliției Comunitare Iași, Virginia Beldean, directorul Crucii Roșii Iași, Lăcrămioara Pădureț, coordonator în cadrul Biroului de Asistență Socială ‘Diaconia’ al Arhiepiscopiei Iașilor. În debutul întâlnirii cu presa ieșeană, arhim. Dosoftei Șcheul a vorbit despre derularea programului liturgic din perioada 9-17 octombrie. ‘Procesiunea moaștelor Sf. Cuv. Parascheva, înconjurul Catedralei prin Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și depunerea lor pe platoul din fața Catedralei pentru închinare, care va avea loc duminică, 10 octombrie, se va derula prin participarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Duminică seara, începând cu ora 19:00, Părintele Mitropolit Teofan va participa alături de alți ierarhi la Pelerinajul ‘Calea Sfinților’, pe traseul cunoscut din ceilalți ani’, a declarat arhim. Dosoftei Șcheul pentru „Ziarul Lumina”.

Forțe de ordine pe străzile din jurul Mitropoliei

Părintele consilier Constantin Sturzu a amintit că în cadrul manifestărilor dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva vor avea loc două evenimente în cadrul cărora vor fi evocate două personalități: vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arăpașu și ieroschimonahul Paisie Olaru, fost duhovnic al Mănăstirii Sihăstria. De asemenea, pr. Constantin Sturzu a oferit detalii despre Simpozionul ‘Monumentul – Tradiție și viitor’, ediția a XII-a, și Simpozionul Internațional ‘Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române’ organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași. Loc. col. Mircea Tulică a precizat că un număr de 350 de jandarmi vor asigura ordinea publică în zona Catedralei mitropolitane și pe străzile adiacente pe toată perioada derulării hramului și la resfințirea Mănăstirii Golia de pe 17 octombrie. Comisarul șef de poliție Liviu Zanfirescu a spus că în perioada 10-17 octombrie pe străzi vor patrula efective sporite de angajați ai Inspectoratului Județean de Poliție Iași, care vor fi implicați în special în acțiuni de prevenire a faptelor infracționale. Alexandru Hordilă a informat că Poliția Comunitară va acționa în special în zona centrală pentru asigurarea ordinii și liniștii publice.

Programul ‘Hrană pentru pelerini’

Virginia Beldean, directorul Crucii Roșii, filiala Iași, a menționat că în curtea Catedralei mitropolitane din Iași și în parcarea Centrului militar de pe strada Uzinei vor fi amplasate două corturi fixe. ‘Voluntarii vor fi organizați în echipaje de câte trei persoane și se vor plimba de-a lungul cozii pelerinilor. Tinerii noștri voluntari vor fi mereu aproape de cei care vor veni să se închine moaștelor Sfintei Parascheva și Sfântului Maxim Mărturisitorul. Vom avea în jur de 70 de voluntari care vor acționa continuu’, a spus Virginia Beldean. Lăcrămioara Pădureț a precizat că Biroul de Asistență Socială ‘Diaconia’, în colaborare cu Primăria municipiului Iași, va derula Programul ‘Hrană pentru pelerini’, prin intermediul căruia oamenii care vor sta la rând vor primi hrană rece și ceai cald. ‘Preconizăm ca anul acesta să împărțim 25.000 de pachete. Pe lângă sprijinul Primăriei Iași, vom colabora cu Protopopiatul Iași 1 și Protopopiatul Iași 2. Sunt foarte multe parohii înscrise pe listă pentru distribuirea de pachete sau hrană caldă’, a spus Lăcrămioara Pădureț.

Comentarii Facebook


Știri recente