La Catedrala Patriarhală Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, astăzi, 26 septembrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din Capitală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În această duminică în toate bisericile a fost citită pericopa Evanghelică care ne înfățișează „Pescuirea Minunată”.

Cu acest prilej, în cuvântul său de învățătură, Preafericirea Sa a prezentat simbolismul pericopei evanghelice rostită la Sfânta Liturghie: „Evanghelia de astăzi ne învață că trebuie mai întâi să contăm pe ajutorul lui Dumnezeu și apoi pe priceperea noastră omenească. Cât a contat doar pe forța sa fizică și pe profesionalismul său, dibăcia lui de a prinde pește, Sfântul Apostol Petru și cei împreună cu el nu au prins nimic. Dar, după ce s-au ostenit toată noaptea au ajuns deodată la stare de oboseală și de smerenie. Au constatat eșecul puterilor lor. Însă, la capătul puterii lor omenești începe să lucreze puterea lui Dumnezeu, căci în mod neașteptat Mântuitorul Iisus Hristos îi spune ‘Aruncă mreaja’. Chiar și când reușim ceva prin noi înșine facem tot cu ajutorul Lui Dumnezeu fiindcă Mântuitorul spune ‘Fără Mine nu puteți face nimic’, adică nimic bun, dar ‘toate le pot cu Hristos care mă întărește’ spune Sfântul Apostol Pavel. Deci, Evanghelia aceasta este legată de taina Bisericii, de taina Păstorului și de taina vieții creștine”, informează Radio TRINITAS.

De asemenea, Preafericirea Sa a evidențiat învățăturile ce reies din pericopa evanghelică, referitoare la Biserică: „Această Evanghelie este plină de învățături pentru a înțelege mai bine Taina Bisericii, Taina Păstorului în Biserică și sensul Vieții creștine. În primul rând corabia în care Mântuitorul Iisus Hristos predică mulțimilor este o prefigurare a Bisericii în care se află Hristos Domnul și din care se vestește Evanghelia Sa, Evanghelia Împărăției Cerurilor. Mântuitorul Iisus Hristos stă la cârma Bisericii pentru că este capul Bisericii. El însă folosește slujitori care merg în lume să propovăduiască Evanghelia Împărăției Cerurilor și care conduc pe oamenii adunați din marea vieții în corabie, adică în Biserică, de pe tărâmul acesta al vieții amestecate cu păcatul și moartea, pe tărâmul celălalt al existenței în viața veșnică, în împărăția lui Dumnezeu care este ‘dreptate pace și bucurie în Duhul Sfânt’ cum ne spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola sa către Romani”.

Urmând legătura tainică dintre Hristos și corabie, a mai arătat Preafericirea Sa, Biserica a hotărât, în „Constituțiile Apostolice”, că lăcașurile de cult trebuie construite în formă de corabie: ‘ Corabiei i s-a dat forma de cruce,iar turla mare a bisericii seamănă cu un catarg în vârful căruia se află steagul credinței, Sfânta Cruce, credința neclintită care nu se mișcă la adierea vânturilor, ci sfâșie vânturile, străbate vremurile. Această imagine a Bisericii în formă de corabie este luată din Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, referindu-ne la corabia lui Noe prin care s-au salvat oamenii credincioși de potop și corabia Mântuitorului în care El, împreună cu ucenicii, a mers pe mare. Marea simbolizează adesea viața noastră când liniștită, când tulburată, când învolburată de viforul ispitelor, de încercări, de necazuri. Dar, atunci când noi cerem ajutorul lui Hristos, Cel din Biserică și Cel din ceruri, El potolește furtuna de pe mare, așa cum ne arată Evangheliile și ne ajută să ieșim din necazuri’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…