La Catedrala patriarhala, Sf. Liturghie a fost oficiata de un sobor de ierarhi

PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a asistat astazi la slujba Sfintei Liturghii oficiate in aer liber, in apropierea Catedralei patriarhale din Bucuresti, de catre un sobor de ierarhi, preoti si diaconi. De asemenea, incepand de ieri, zeci de mii de credinciosi s-au inchinat moastelor Sf. Dimitrie Basarabov care au fost scoase in procesiune din Catedrala patriarhala si depuse intr-un loc special amenajat pe Dealul Mitropoliei. In cadrul Sfintei Liturghii oficiate astazi, PS Vincentiu Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal, a rostit un cuvant de binecuvantare a pelerinilor care au venit sa se inchine moastelor Sf. Dimitrie cel Nou, din care citam: ‘Multumim preabunului Dumnezeu pentru darul acestei praznuiri. Avem bucuria sa va aducem binecuvantarea Parintelui Patriarh Teoctist si bucuria pe care PF Sa si noi toti o avem ca sa va vedem aici, pe Dealul Patriarhiei, la praznuirea marelui parinte ocrotitor al Bucurestiului si al nostru, al tuturor, Dimitrie cel Nou, si al marelui mucenic al lui Hristos, Dimitrie din Tesalonic. Ne bucuram ca ati auzit chemarea pe care Cuviosul Dimitrie a adresat-o fiecaruia dintre noi si vedeti cata dragoste si cat bine ne face noua Dumnezeu, prin rugaciunile Cuviosului Parintele nostru Dimitrie. Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va intareasca spre tot lucrul bun, ca sa fiti marturisitori in fata oamenilor si in fata necredinciosilor a cat de mult bine ne face Dumnezeu, prin rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu si a sfintilor mucenici, a cuviosilor si a intregului nor de sfinti care asemenea noua au fost, dar au fost urmatori ai cuvantului Mantuitorului Iisus Hristos’.

Cuvantul de invatatura a fost rostit in cadrul Sfintei Liturghii oficiate in apropierea Catedralei patriarhale de catre PS Episcop Sofronie al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria. PS Sofronie a explicat mai intai invataturile pericopei evanghelice de astazi, mentionand ca ‘Sfanta Evanghelie care s-a citit astazi cuprinde un apel al Mantuitorului nostru Iisus Hristos catre toti crestinii din toata lumea si din toate timpurile: ‘Sa va iubiti unii pe altii’. De altfel, iubirea fata de Dumnezeu, iubirea fata de semenii nostri, iubirea fata de aproapele este cea care ne-a chemat in aceste zile sfinte pe aceasta colina sfanta a cetatii de scaun a Romaniei, pe aceasta colina unde se afla Patriarhia Romana. Din iubire pentru Dumnezeu, dar si din iubire pentru aproapele, din iubire pentru sfinti am urcat cu totii, ca pelerini, aceasta colina ca sa ne inchinam moastelor Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, si sa fim impreuna astazi cu Sf. Dimitrie, Marele Mucenic Izvoratorul de mir’.

PS Episcop Sofronie al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria a evidentiat apoi faptul ca Sf. Dimitrie este ocrotitorul nu doar a Bisericii sau a orasului unde ii sunt pastrate moastele, ci este protectorul tuturor celor care il cinstesc: ‘Sfantul Dimitrie cel izvorator de mir, ale carui sfinte moaste sunt in cetatea Tesalonicului, este ca o punte de har, o punte nevazuta ca un arc in ceruri ce se intinde intre cetatea de scaun a Romaniei, intre Bucuresti, si cetatea cea dintai a Macedoniei, Tesalonicul, unde sunt sfintele sale moaste si unde multimi de credinciosi se aduna si astazi pentru a-l serba pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie. Acolo, la fel ca si aici, la fel ca si in alte locuri alese ale sfintei noastre credinte, cand credinciosii cei buni vin in pelerinaj pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu, prin mijlocirea sfintilor. Sfantul Dimitrie devine, o data cu rascoala Asanestilor si cu inceputul Imperiului Romano-Bulgar, ocrotitorul tuturor romanilor din Peninsula Balcanica, ocrotitorul romanitatii balcanice’.

Comentarii Facebook


Știri recente