La Catedrala patriarhala, Sf. Liturghie a fost oficiata de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor

Dupa oficierea slujbei Sfintei Liturghii, racla cu moastele Sf. Dimitrie Basarabov au fost scoase din biserica si asezate pe un podium amplasat in fata Catedralei patriarhale din Bucuresti, locul unde a fost oficiata si slujba aghiezmei mici. In cuvantul de invatatura tinut dupa oficierea slujbei aghiezmei mici, PS Varsanufie a relatat intamplarea in urma careia Biserica a instituit sarbatoarea de astazi, Izvorul Tamaduirii: ‘Un om simplu care avea sa ajunga imparat si sa poarte acest nume de Leon cel Mare mergea si ratacea printr-un loc care era plin de liane si de pomi, si acolo s-a intalnit cu un orb, iar orbul acesta l-a rugat sa-l calauzeasca, si vazandu-i ce sete ii este a cautat prin desisul acela un pic de apa. Insa, s-a intors dezamagit si intristat ca nu putea sa mangaie pe cel aflat in suferinta. Dar, atunci a auzit un glas care i-a zis ca sa mearga si sa ia apa, si apa cea tulbure sa o dea ca sa fie bauta de catre orb, dar si ochii lui sa-i unga cu apa si sa-i spele cu apa aceea si se va face sanatos. A fost mare bucuria celui care era in suferinta, iar omul acesta care purta numele Leon si care a ajuns imparat a ridicat acolo o biserica mare si frumoasa in amintirea acestei minuni, in cinstea Maicii Domnului cea care poruncise sa mearga sa ia apa si sa-l vindece pe orb. Cu timpul, biserica aceasta ajungand in ruine a fost innoita si de alti imparati, cum ar fi Justinian cel Mare, care si el s-a vindecat acolo de o boala, iar multime de oameni care veneau la acea biseerica si la acel izvor se vindecau’.

PS Varsanufie Prahoveanul a aratat in cuvantul de invatatura rostit astazi la Catedrala patriarhala din Bucuresti si folosul aghiezmei pentru credinciosi: ‘In amintirea acestei minuni, si noi in aceasta zi facem sfintirea apei, pentru ca apa aceasta binecuvantata, care poarta numele de aghiazma, sa fie si pentru noi tamaduitoare si vindecatoare, si sa ne ajute si pe noi sa ne tamaduim asa cum s-au tamaduit toti cei care au alergat la aceasta biserica, unde s-a petrecut minunea’.

Comentarii Facebook


Știri recente