La Catedrala patriarhala, Sf. Liturghie a fost oficiata de PS Sebastian Ilfoveanul

La Catedrala patriarhala din Capitala, slujba sfintei Liturghii a fost oficiata astazi, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Intampinarea Domnului, de catre PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor in cadrul slujbei Sfintei Liturghii, PS Sa a vorbit despre semnificatia acestei sarbatori: ‘La 40 de zile de la nastere, intaiul nascut trebuia sa se supuna unui ritual special. Era ritualul inchinarii pruncului la Templu si era ritualul curatirii mamei. Asa se face ca astazi, la 40 de zile de la Nasterea Domnului, Sfanta Familie aduc si inchina la Templu pe Pruncul Iisus. Dupa obicei, trebuiau sa aduca fie un miel, fie o pereche de turturele, fie doi pui de porumbel ca jertfa, iar ca rascumparare, pentru ca era predat Pruncul Templului, trebuiau sa plateasca 5 sicli de argint acestui ritual al Legii vechi’.

De asemenea, PS Sebastian Ilfoveanul s-a referit si la semnificatiile pericopei evanghelice de astazi: ‘Ajungand la Templu, era acolo Zaharia, tatal lui Ioan Botezatorul, care, prooroc fiind si cunoscand taina care se facuse prin nasterea intru feciorie a lui Iisus Hristos, a poftit pe Maica Domnului nu in randul mamelor care asteptau sa li se faca ritualul curatirii, ci a asezat-o pe Sf. Fecioara Maria in randul fecioarelor, incat s-au scandalizat ceilalti, spunand ca Sf. Fecioara Maria, desi mama, a ramas fecioara si este Mama lui Dumnezeu. Tot aici, la Templu, a venit si un inaintat in varsta, un batran de peste 300 de ani, Simeon, care nu era altul decat cel pe care Dumnezeu il legase cu legamant sa nu moara pana nu va vedea cu ochii lui si pana nu va tine in chiar bratele sale pe Mesia, Fiul lui Dumnezeu. Asa se face ca a trait Simeon cu aceasta legatura vreme de peste 300 de ani, cand a simtit ca Pruncul acesta este Mesia pentru care el fusese condamnat la viata’.

PS Sebastian Ilfoveanul a mai mentionat si ce trebuie sa invatam de la sarbatoarea de astazi: ‘Sa-L intampinam si sa-L primim si noi pe Hristos cu aceeasi dorinta de a ne slobozi de moarte, adica de a nu mai vedea in moarte ultima catastrofa care ni se poate intampla, ci a vedea in moarte dezlegare si impreunare cu Hristos, comuniune cu Hristos, pentru ca asta va fi dincolo de moarte. Invatam de la praznicul de astazi plinirea Legii nu in litera ei, ci in spiritul ei. Invatam de la praznicul de astazi sa implinim Legea in felul in care Hristos a desavarsit-o, spiritualizandu-o, pentru ca ea se adreseaza fiintei noastre intregi. Invatam de la praznicul de astazi sa-L imbratisam pe Dumnezeu cu toata fiinta noastra, tinandu-L nu in bratele noastre, ci inlauntrul nostru, asa cum a facut-o Simeon, si s-a simtit dezlegat, s-a simtit implinit, s-a simtit fericit’.

Comentarii Facebook


Știri recente