La Catedrala patriarhala, Sf. Liturghie a fost oficiata de catre PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor

Cuvantul de invatatura a fost rostit insa de catre parintele profesor doctor Ioan Sauca, directorul Institutului Ecumenic din Bossey-Elvetia, si reprezentantul Bisericii Ortodoxe Romane la Consiliul Mondial al Bisericilor. In cuvantul sau, parintele Ioan Sauca s-a referit la semnificatiile pericopei evanghelice citite astazi: ‘Dumnezeu este impotriva bogatiei cand aceasta orbeste sufletul. Este impotriva acelora care nu se mai pot gandi la nimic, ci la bogatia lor, care nu mai pot gandi noaptea pentru ca mintea lor este prea ocupata cum sa-si dubleze si cum sa-si tripleze ceea ce au, si acesta este marele pacat, si de el suntem atinsi cu totii, pentru ca in definitiv nu mancam decat cu o gura si dormim intr-un pat. Dar, am vrea sa avem cat de mult si chiar cand murim am vrea sa avem o casa mare chiar si la cimitir, cat de fastuoasa posibil, crezand ca aici suntem mostenitori vesnici. Or, Dumnezeu ne spune in Evanghelia de astazi: ‘Nebune, in noaptea asta vor veni si iti vor lua sufletul tau si tot ceea ce ai strans cui vor ramane?’ Nu te intreaba Dumnezeu cat ai adunat, cat de fastuos iti este mormantul, ci te intreaba Dumnezeu cat de bogat esti in trairea in Dumnezeu. Totdeauna, cel care n-a fost orbit de bogatii, s-a putut uita in jur si l-a vazut pe Dumnezeu nu numai in biserica, pentru ca Dumnezeu este si pe strada, hambarele sunt acolo, Hristos cel flamand asteapta de la noi ca sa impartim cu El bucata de paine’.

De asemenea, parintele profesor doctor Ioan Sauca a subliniat mesajul care se desprinde din pericopa evanghelica de astazi: ‘Omul care e bogat in Dumnezeu stie sa priveasca si pe altii cu ochii lui Dumnezeu. Unii care sunt poate foarte saraci, se vor intreba: ‘Doamne, dar ce sa dau cand nici eu nu am nimic? Ce sa impart cand nu am ce sa dau nici la copiii mei, cand si mie mi-e foame?’ De multe ori ne gandim ca oamenii au nevoie numai de paine si bani, dar ganditi-va ca sunt atatia oameni care nu asteapta numai paine si bani, ci asteapta o vorba buna, asteapta o binecuvantare, asteapta o vizita. Sunt batrani si batrane suferinzi, pe pat, care nu-i viziteaza nimeni. Asteapta doar sa mergem sa vedem pe Hristos in ei. Cand suntem imbogatiti in Dumnezeu nu mai avem frica de moarte, nu mai avem frica de pierderea functiilor. Omul care e bogat in Dumnezeu poate sa aiba si bunuri materiale, dar care le imparte cu altul’.

Comentarii Facebook


Știri recente