La Catedrala Patriarhală s-a oficiat slujba de Te Deum, cu ocazia începutului unui nou an bisericesc

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat astăzi, 1 septembrie, la slujba de Te Deum, oficiată în Catedrala patriarhală, începând cu ora 12.00. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar al Patriarhiei Române, înconjurat de un sobor de preoți și de diaconi. La slujbă au participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, membri ai comisiei mixte care s-au întrunit astăzi pentru a discuta despre elaborarea unei lucrări dedicate istoriei monahismului ortodox român, membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și un număr impresionant de credincioși.

Acest moment de sărbătoare a început cu citirea de către Preasfințitul Ciprian Câmpineanul a hotărârii Sfântului Sinod în legătură cu stabilirea modului de sărbătorire a începutului anului bisericesc la 1 septembrie.

În încheierea slujbei, Preafericitul Părinte Daniel a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre bogăția de sensuri concentrate în sărbătoarea de astăzi, a începutului anului bisericesc, moment care cheamă la sfințirea timpului prin intermediul rugăciunii și al faptelor bune.

Preafericirea Sa s-a referit și la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Sfântul Dionisie Exiguul, considerat părintele erei creștine, să fie sărbătorit în prima zi a anului bisericesc: „Acest sfânt cuvios daco-roman a fost un om smerit și erudit. Exiguus înseamnă cel neînsemnat. El și-a dat acest nume și noi l-am păstrat, adaptându-l la pronunția românească – Exiguul. Și, în mod deosebit, s-a considerat necesar să fie pomenit în această zi, întrucât el este părintele erei creștine. El a propus, în anul 530, Papei Ioan ca anii să nu mai fie numărați nici de la facerea lumii, nici de la întemeierea Romei, nici din timpul împăratului persecutor de creștini Dioclețian, ci de la nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost, cum spunem, un savant care cunoștea bine nu numai teologia, ci și astronomia, cunoștea matematică, geografie, istorie. Era, poate, cel mai erudit om în secolul al VI-lea, împreună cu Boețius. Acest strămoș al nostru daco-roman are în lucrarea și persoana sa vocația de a fi o punte de legătură între Biserica Ortodoxă a Răsăritului și Biserica Occidentală Latină. El a fost primit la Roma în anul 496 de către Papa Ghelasie care dorea să aibă în jurul său și vorbitori de limbă greacă. Acest sfânt cuvios dobrogean a ajuns la Roma cu erudiția sa, dar și cu un duh de comuniune, de multă smerenie. A avut în ființa sa duhul Părinților răsăriteni smeriți, nevoitori și mari postitori. Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul îmbina smerenia cu știința. Cu cât avea mai multă erudiție, cu atât se adâncea în smerenie. De aceea, s-a numit pe sine cel neînsemnat, din smerenie”.

Preafericitul Părinte Daniel a subliniat că acest moment al anului bisericesc marchează „începutul activității publice mesianice de predicare a Evangheliei de către Mântuitorul Iisus Hristos. El este sfințitorul timpului pentru că unește în El, în viața Sa divino-umană, eternitatea și istoria, veșnicia și timpul”.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a amintit că „Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, cu câțiva ani în urmă, a proclamat ziua de 1 septembrie ca Zi a Mediului Înconjurător. Noi considerăm că avem obligația de a mulțumi lui Dumnezeu pentru darurile pe care ni le-a dat. Mai ales în toamnă se văd la noi, la români, aceste daruri, care sunt expresia bunătății și milostivirii lui Dumnezeu. Dar, avem și datoria de a păstra creația, de a o transmite generațiilor următoare, ca una locuibilă, ca una care ne hrănește. Folosim aerul, apa, soarele, toate create de Dumnezeu, nu de noi. Trebuie să-I mulțumim pentru aceasta. În același timp, să fim împreună lucrători cu Dumnezeu la păstrarea și la înfrumusețarea creației. La frumusețile naturii noi adăugăm frumusețile culturii”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat proiectele pastorale pentru noul an bisericesc. Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul 2010 „An omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești” întreaga activitate a Patriarhiei Române, a precizat Preafericirea Sa, se va concentra în jurul unor proiecte teologice, culturale și educative legate de istoria și importanța Sinoadelor Ecumenice și de învățătura ortodoxă consemnată și cristalizată de-a lungul timpului. Proclamarea anului 2010 ca „An omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești” s-a făcut în contextul aniversării a 1685 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, precum și a 125 de ani de la recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente