La Catedrala Patriarhală Prima zi a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din 2011

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a început în seara zilei de 18 ianuarie, la Catedrala Patriarhală din București. Aici, a fost oficiată Slujba Vecerniei de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. La slujbă a participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și au asistat reprezentanții Bisericilor creștine din București, informează Radio TRINITAS.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat în cuvântul său că fidelitatea și continuitatea depășesc descurajarea și delăsarea care se pot instala în eforturile de unire ale creștinilor: „Cu această dorință de fidelitate față de idealul care devine pentru noi și o datorie de a lucra pentru unitatea creștină, ne reîntâlnim. Când Dumnezeu trimite Duhul Său și noi suntem pregătiți să Îl primim, iarăși dăruiește nebănuite inspirații pentru a lucra împreună, pentru a ne recunoaște reciproc și pentru a arăta frățietatea între noi. Uneori Dumnezeu ne îndemnă să ne apropiem prin bucurii, prin daruri neașteptate și nemeritate, alteori prin situații dificile la care nu ne așteptăm. De exemplu, acum în lume sunt foarte mulți creștini care suferă pentru că sunt creștini, care sunt persecutați și își dau viața doar pentru că mărturisesc că sunt creștini. O sensibilitate creștină sporită, o manifestare a frățietății și a solidarității cu ei este iarăși parte din rugăciunea pentru unitate, unitate în suferință, nu doar unitate în bucurii, în realizări și succese”.

Conform programului stabilit, omilia din această seară a fost susținută de reprezentantul Bisericii greco-catolice, Preasfințitul Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic rezident în București, auxiliar de Alba-Iulia și Făgăraș care a arătat că statornicia în credință este o precondiție în vederea realizării unității creștine: „Nu știm cum și când se va reface unitatea creștină. Putem sau nu să o întrezărim, dar nimeni nu cunoaște felul în care ea va deveni realitate. Dacă acest scenariu îi aparține în mod exclusiv Cerului, Dumnezeu ne cere însă ca în așteptarea darului Său, fiecare dintre noi să fie statornic în simplitatea de a săvârși binele, de a fi cuviincios și de a continua rugăciunea”.

Tema din acest an a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor este textul scripturistic: „și stăruiau în învățătura apostolilor și în împărtășire, în frângerea pâinii și în rugăciuni” (Faptele Apostolilor 2,42).

Manifestările religioase se vor încheia pe 25 ianuarie.

Comentarii Facebook


Știri recente