La Catedrala Patriarhală din București va fi oficiată mâine o slujbă de pomenire pentru victimele accidentului aviatic de la Smolensk – Rusia

O slujbă de pomenire pentru victimele accidentului aviatic de la Smolensk va fi oficiată mâine, 18 aprilie, la Catedrala Patriarhală. Hotărârea a fost luată de Permanența Consiliului Național Bisericesc, întrunită pe 15 aprilie, în ședința de lucru, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Guvernul a decis ca mâine, 18 aprilie, să fie decretată zi de doliu național pentru victimele accidentului aviatic de la Smolensk. Drapelul național va fi arborat în bernă, duminică, iar posturile naționale de Radio și Televiziune trebuie să își adapteze programul în mod corespunzător.

Cuplul prezidențial polonez va fi înmormântat mâine, 18 aprilie, în cripta Catedralei Castelului Wawel din Cracovia, fosta capitală a Poloniei, informează Radio TRINITAS. La funeralii și-au anunțat participarea lideri din lumea întreagă, între care președintele american Barack Obama și președintele rus Dmitri Medvedev.

În urma accidentului aviatic de sâmbătă, 10 aprilie 2010, de lângă Smolensk și soldat cu moartea a 96 de persoane, a trecut la cele veșnice și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Miron de Hajnówka, ierarh ortodox, general de brigadă în cadrul Armatei Poloneze.

În iunie 2008 Înaltpreasfințitul Părinte Miron a vizitat și țara noastră. Însoțit de preoți capelani responsabili cu asistența religioasă a militarilor ortodocși din fortețele aeriere și cea a trupelor de uscat poloneze, ierarhul a efectuat o vizită în Eparhia Dunării de Jos. Delegația Bisericii Ortodoxe a Poloniei a vizitat atunci numeroase lăcașuri de cult din eparhie precum și câteva vetre de spiritualitate ortodoxă din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Pe 22 iunie 2008, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Miron a oficiat Sfânta Liturghie alături de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Catedrala din Galați.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Miron de Hajnówka a spus cu acea ocazie: „Se vorbește mult despre credință, dar dacă nu este Dumnezeu în inimă nu este credință și aici se vede credința în inimă. Să vă păstreze Mântuitorul Iisus Hristos cu binecuvântarea Sa, iar Maica Domnului să așeze peste voi cinstitul ei omofor”.

De asemenea, o delegație a Eparhiei Dunării de Jos condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, a efectuat o vizită în Polonia în perioada 8-15 septembrie 2009. Cu acest prilej, Ierarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Grabarka, împreună cu Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și a toată Polonia și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Miron.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a oferit mai multe informații pentru TRINITAS TV: „Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Miron s-a remarcat ca un făcător de prietenie și punți între Biserici, întâlnindu-l mulți ierarhi la diferite Simpozioane și evenimente panortodoxe. Pasiunea lui deosebită a fost și aceea de a întreține relații deosebite cu Biserica Ortodoxă Română și am avut bucuria ca și alți ierarhi de a-l cunoaște personal, de a-l vizita în Polonia și de a-i primi vizita cu doi ani în urmă la Dunărea de Jos. A fost un ierarh teolog, era doctor în teologie, a fost un apărător al Ortodoxiei”.

Comentarii Facebook


Știri recente