La Catedrala Patriarhală din București slujba Sfintei Liturghii în Duminica a IV-a după Rusalii a fost oficiată de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal

Credincioșii ortodocși se află astăzi, 20 iunie, în Duminica a IV-a după Rusalii. La slujba Sfintei Liturghii, s-a citit un fragment din Evanghelia după Matei, care ilustrează vindecarea slugii sutașului din Capernaum. La Catedrala Patriarhală din București, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, informează Radio TRINITAS.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția sa a vorbit credincioșilor despre importanța credinței în viața noastră: „Se înțelege că din acest fragment evanghelic, mesajul principal este acela al importanței credinței în viața noastră, credința ca dar al lui Dumnezeu pe care l-am primit încă de la naștere și pe care prin harul Sfântului Duh primit prin Taina Botezului trebuie să îl cultivăm, să îl înmulțim și să ne luptăm cu timp și fără timp ca nu cumva să cădem în greșeală sau în îndoială. Mântuitorul Hristos a lăudat credința sutașului, însă nu credința pe care o împărtășise până atunci, căci era păgân, ci i-a lăudat credința în El, pe care îl identificase ca Om venit de la Dumnezeu. Credința în puterea și ajutorul pe care le împărtășea oamenilor de la Dumnezeu. Pentru că a crezut că poate să îi vindece sluga de departe, doar cu puterea cuvântului, Mântuitorul Hristos s-a minunat, i-a plăcut că acest sutaș avea o astfel de credință și nu doar i-a împlinit dorința, ci i-a dăruit Împărăția Cerurilor. Sutașul a dat dovadă de delicatețe, de sfială, de smerenie, de credință puternică, de nădejde în ajutorul și puterea lui Dumnezeu și de asemenea, a făcut dovada iubirii față de aproapele. Aceasta este chemarea pe care ne-o face Hristos Dumnezeu și să avem grijă să reflectăm mai mult la importanța credinței în viața noastră”.

„Iată că acestui sutaș i-a păsat de suferința slujitorului său. Pentru că îl cunoștea pe Mântuitorul Iisus Hristos, pe care îl ascultase probabil de multe ori propovăduind sau în dialogul cu oamenii pe ulițele acestui oraș Capernaum sau poate văzând și minunile pe care le-a săvârșit până atunci, s-a îndreptat către El să îi mărturisească durerea, suferința pe care o trăia din pricina slujitorului său. Nu i-a cerut în mod expres Mântuitorului Hristos ca să îi vindece slujitorul, ci doar i-a împărtășit suferința cu o credință și o nădejde totuși în sufletul său că Mântuitorul va fi sensibil la durerea sa. Mântuitorul Hristos i-a răspuns: ‘Venind îl voi vindeca’. Acum ni se descoperă sutașul din Capernaum cu o virtute deosebită și anume smerenia. Dacă ne gândim, el era un păgân, un sutaș în armata romană care împărtășea, probabil, alte credințe până în momentul acela. Prin răspunsul pe care I l-a dat ni se descoperă a fi fost un om nu numai sfios, delicat, ci și foarte smerit, spunându-I: ‘Doamne nu sunt vrednic să intri sub acoperământul casei mele, ci zi doar cu cuvântul și se va vindeca sluga mea’.”, a mai spus Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, informează TRINITAS TV.

Biserica Ortodoxă l-a pomenit astăzi și pe Cuviosul Calist, Patriarhul Constantinopolului, unul dintre marii Părinți ai Filocaliei.

Comentarii Facebook


Știri recente