La Catedrala Patriarhala din Bucuresti, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de PS Sebastian Ilfoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucuresti

PS Sa a slujit impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. In cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej, PS Sebastian Ilfoveanul a subliniat cateva dintre semnificatiile cele mai importante ale pericopei evanghelice citite astazi in cadrul Sfintei Liturghii: ?In Evanghelia pe care am ascultat-o se spune ca Mantuitorul Hristos a intalnit intr-o zi, in tinutul Gherghesenilor, doi demonizati, si dupa un dialog cu acesti oameni demonizati, Iisus Hristos a scos diavolii din ei, diavolii au intrat intr-o turma de porci, care pastea in locul acela, si porcii s-au aruncat in apa. Au venit locuitorii tinutului si, constatand aceasta paguba venita prin intermediul Mantuitorului Hristos, l-au poftit pe Iisus sa plece din tinuturile lor. As vrea insa sa desprindem din Evanghelia aceasta o constatare si o nedumerire: diavolul in pofida necredintei multora exista. Altii dintre noi nu stiu pana unde merge puterea diavolului, ajung sa se teama de el mai mult decat de Dumnezeu. Pana unde merge puterea diavolului? Pana acolo unde ii ingaduie Dumnezeu. Aduceti-va aminte in istoria dreptului Iov. A cerut diavolul voie de la Dumnezeu sa-l prigoneasca si sa-l necajeasca pe dreptul Iov si a zis ca-i da voie. Dar pana la un punct: de viata lui sa nu te atingi.

PS Sebastian Ilfoveanul a evidentiat totodata faptul ca oamenii trebuie sa-l accepte in viata lor pe Dumnezeu, aceasta fiind singura cale spre mantuire: ?De cate ori nu ne simtim si noi incomodati de faptul ca Dumnezeu a ales sa fie un Dumnezeu zelos, un Dumnezeu care nu se multumeste cu putin, un Dumnezeu care ne cere un anumit stil de viata. Sa pastram in sufletele noastre anumite porunci si numai asa sa ne desfasuram viata, daca vrem cu adevarat sa ne mantuim sufletele noastre si, totusi, dragii mei, de vreme ce i-am condamnat in prima faza pe gadarenii de astazi care l-au poftit pe Iisus sa plece de la ei. De ce nu ne-am propune sa ne simtim comozi cu Dumnezeu in viata noastra. Chiar daca nu ne lasa sa facem ce vrem noi, chiar daca nu-I sunt indiferente faptele noastre, ci ne cere un anumit stil de viata, un anumit stil de viata religioasa, nu ne lasa sa traim dupa bunul nostru plac si dupa buna noastra placere.

La finalul cuvantului de invatatura, PS Sebastian Ilfoveanul a lansat inca o data apelul la solidaritate cu romanii aflati in suferinta ca urmare a inundatiilor: ?As vrea sa folosesc acest prilej, sa ne amintim inca o data de cei dintre noi care sufera. Mi-a povestit un parinte care a mers in tinuturile

Vrancei. Am intalnit, zice, oameni privind in gol, oameni care probabil risca sa ramana fara toate mintile. Cineva m-a luat si mi-a aratat locul fostei case. Folosesc prilejul acesta, pentru ca suntem si pe radio si pe televiziune, sa va indemn pe fiecare dintre dumneavoastra sa sarim cu totii in ajutorul acestor oameni cu ceea ce avem noi si ne prisoseste in casa. Si aici la Sfanta Catedrala am pus la racla moastelor Sf. Dimitrie o cutiuta, unde fiecare poate contribui dupa posibilitati. Sa sarim si noi, asadar, dupa posibilitati, in ajutorul lor, ca Dumnezeu ne va rasplati fapta aceasta, a inimii noastre, mila noastra crestina pe care Dumnezeu o asteapta de la noi, asa cum asteapta toate celelalte fapte bune si nu ne ingaduie sa traim oricum.

Comentarii Facebook


Știri recente