La Catedrala Patriarhală din București slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul

Biserica Ortodoxă s-a aflat astăzi, 14 februarie, în Duminica Lăsatului sec de brânză, numită și a „Izgonirii lui Adam din Rai”. La Catedrala Patriarhală din București slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, care a ținut și un cuvânt de învățătură, după cum ne informează TRINITAS TV. Preasfinția Sa a explicat credincioșilor cele 3 învățături importante pe care ni le prezintă Sfânta Evanghelie: „Iată, Biserica a rânduit să se citească un fragment prin care Mântuitorul Iisus Hristos ne transmite trei învățături, printre altele. Datoria de a ierta greșelile celor care ne supără pe noi și condiționează iertarea noastră de către Dumnezeu de iertarea pe care noi vom reuși să o dăm greșiților noștri. În al doilea rând, Mântuitorul Iisus Hristos ne învață cum trebuie să postim, nu ca fățarnicii care își smoleau fețele lor și erau triști, ca să pară că privesc cu multă gravitate poruncile. Ci ne învață ca să avem fața luminoasă și să postim tainic și cu bucurie, pentru ca Tatăl cel din Ceruri care vede în ascuns să ne răsplătească nouă după inima noastră atunci când postim. Și apoi, Mântuitorul ne îndeamnă să nu ne adunăm comori pe pământ. Deci, ne îndeamnă să ne lepădăm de păcatul lăcomiei după cele materiale, chiar atunci când am fost binecuvântați de Dumnezeu cu bunuri materiale să le convertim în bunuri spirituale, în fapte bune, prin facerea de bine”.

De asemenea, Preasfinția Sa a mai explicat și de ce această duminică a fost numită „a Izgonirii lui Adam din Rai”: „Ce legătură are amintirea aceasta a izgonirii lui Adam din rai cu mesajul Evangheliei pe care ați ascultat-o astăzi? La prima vedere s-ar părea că nu are o legătură, căci nu se vorbește, nu se amintește nimic de Adam sau de rai. Dar Biserica nu întâmplător a denumit această duminică, care face amintire despre izgonirea protopărinților noștri Adam și Eva din rai, pentru că precedând sfântul și marele post al Paștilor care se apropie, ne invită pe toți să medităm, să reflectăm cu multă luare aminte și cu responsabilitate la starea de nefericire pe care Adam și Eva și-au atras-o prin călcarea poruncii postului. Căci cel dintâi post pe care Însuși Dumnezeu l-a instituit a fost porunca de a nu mânca din pomul cunoștinței binelui și răului, în raiul în care Adam și Eva au fost așezați și unde ei trebuiau să progreseze spiritual duhovnicește spre asemănarea cu Dumnezeu.”

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă i-a pomenit și pe Cuvioșii Auxențiu, Maron și Avraam.

Comentarii Facebook


Știri recente