La Catedrala Patriarhală din București Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar patriarhal

Creștinii ortodocși s-au aflat astăzi, 16 mai, în Duminica a VII-a după Sfintele Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic. La Catedrala patriarhală din București slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar patriarhal, care a ținut un cuvânt de învățătură la Evanghelia zilei.

Preasfinția Sa a spus în cuvântul său de învățătură: „În această dumnică, a VII-a după Sfintele Paști, între Praznicul Înălțării și Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, Biserica a rânduit ca să se citească la Sfânta Liturghie un fragment din Rugăciunea Arhierească a Mântuitorului Iisus Hristos pe care El a înălțat-o în Joia mare. Deci, joi la Cina cea de Taina, seara, când a frânt pâinea și a dat ucenicilor să mănânce și a bincuvântat paharul, instituind Sfânta Euharistie și când a predat uncenicilor Săi, ultimele Sale învățături și a căutat să-i mângâie și să nu fie întristați din pricina evenimentelor ce urmau să se întâmple. Ridicându-Și Mântuitorul ochii către cer, a rostit această Rugăciune către Dumnezeu Tatăl în care S-a rugat pentru Sine, pentru Aposoli și pentru toți cei care urmau să creadă în El prin propovăduirea Apostolilor. Se ruga Tatălui ceresc ca să Îl preaslăvească, să Îl întărească și să Îl preaslăvească în timpul Sfintelor Pătimiri ale Răstignirii și apoi în timpul Învierii Sale din morți”.

Preasfințitul Părinte Ciprian, Episcop Vicar Patriarhal, a amintit celor prezenți despre Sinodul I Ecumenic de la Niceea, în anul 325, atunci când Sfinții Părinti au întocmit primele 7 articole ale Simbolului Credinței.

De asemenea Preasfinția Sa a subliniat importanța Sinodului I Ecumenic: „Biserica lui Hristos, din nefericire, a fost tulburată încă de la început de orgoliul și de mândria oamenilor care s-au încrezut mai mult în capacitatea lor rațională și care fără să se roage suficient lui Dumnezeu ca să îi lumineze și să înțeleagă corect tainele lui Dumnezeu, au ajuns să învețe lucruri neadevărate și să se rătăcească de la adevărata credință. La convocarea Împăratului Constantin cel Mare, au răspuns 318 Episcopi, Sfinți Părinți care s-au adunat la Niceea și acolo l-au condamnat și l-au anatematizat pe ereticul Arie care nega dumnzeirea Fiului, spunând că nu este deoființă cu Dumnezeu Tatăl. Tot acolo Sfinții Părinți au formulat în formă concentrată, primele șapte articole din Simbolul de Credință pe care îl mărturisim la Sfânta Taină a Botezului, atunci când se botează pruncii și este rostit de către nași, iar mai apoi este rostit de către credincioși în mod conștient și responsabil la fiecare Sfântă Liturghie”.

Duminica viitoare, a VIII-a după Sfintele Paști, în Biserica Ortodoxă se vor prăznui Rusaliile.

Comentarii Facebook


Știri recente