La Catedrala patriarhala din Bucuresti, Sf. Liturghie a fost oficiata de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor

In cuvantul de invatatura, PS Varsanufie Prahoveanul a subliniat cateva dintre cele mai importante semnificatii ale pericopei evanghelice de astazi: ‘Iosif, care nu este tatal dupa trup al Domnului Hristos, pentru ca arata Sf. Scriptura ca, ce s-a zamislit in Sf. Fecioara Maria este de la Duhul Sfant. El este prezentat in Evanghelia de la Matei ca un om drept, pentru ca el vroia ca sa respecte legea lui Moise, pentru ca el, vazand ca Sf. Fecioara este insarcinata si vroind ca sa respecte Legea lui Moise, pentru ca Legea lui Moise oprea pe cineva ca sa ia de sotie o femeie care pacatuise. De aceea, el, drept fiind, nu voia ca sa patimeasca ceva Sf. Fecioara Maria, care statuse la templu pana la 12 ani si care intrase in Sfanta Sfintelor unde numai arhiereul o data pe an intra. Iata, ea care acum se facea sfanta sfintelor, dar Iosif nu putea ca sa priceapa, pentru ca nu i se descoperise ca ea avea sa fie Maica lui Dumnezeu, cum o va numi pe ea rudenia sa, Elisabeta, se gandeste ca s-o lase in ascuns. Insa, noaptea vine la el ingerul Domnului si-l opreste si ii vesteste ca ce se afla in pantecele Mariei este de la Duhul Sfant, ii vesteste ca va naste un fiu si-i va pune numele lui Iisus, care inseamna Dumnezeu mantuieste poporul Sau, pentru ca in Hristos Iisus se implinesc toate proorociile, toate preinchipuirile din Vechiul Testament’.

La finalul cuvantului de invatatura, PS Varsanufie Prahoveanul i-a indemnat pe credinciosi la credinta in Dumnezeu si viata curata, mai ales in aceasta perioada premergatoare sarbatorii Nasterii Domnului: ‘Acum cu totii sa venim in Sfintele Biserici si aici, inaintea lui Dumnezeu, inaintea duhovnicului sa marturisim pacatele noastre. Aici sa ne curatim si sa ne invrednicim de haina botezului si aici, prin rugaciune si prin pocainta, sa ne apropiem de Dumnezeu, ca Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos sa fie o nastere si pentru sufletele noastre, ca Domnul Hristos, Care sta la usa si bate, sa fie primit si Sa se nasca din nou in sufletele noastre, iar sufletele noastre, curatite fiind, sa guste din acest preambul al Imparatiei lui Dumnezeu, care nu este altceva decat unirea cu Sf. Trup si cu Sf. Sange al Domnului Hristos pentru viata de veci si spre iertarea pacatelor noastre’.

Comentarii Facebook


Știri recente