La Catedrala patriarhala din Bucuresti, Sf. Liturghie a fost oficiata de catre PS Sebastian Ilfoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor

In cuvantul de invatatura, PS Sebastian s-a referit la semnificatiile pildei semanatorului din cadrul pericopei evanghelice citite in aceasta duminica. PS Sa a vorbit mai intai despre nelamurirea care se desprinde din aceasta pilda: ‘Evanghelia de astazi ne face sa subliniem o observatie, o nedumerire si o constatare. Este printre singurele pilde, daca nu singura, pe care Hristos o talmaceste Insusi. La intrebarea expresa a Apostolilor arata ce inseamna samanta, cine este semanatorul si care sunt cele patru seminte si cele patru terenuri care primesc samanta aruncata de Dumnezeu in pamantul inimilor noastre. Hristos arata pe rand ce se va intampla cu cuvantul semintei sale dumnezeiesti, cum va fi intampinata de terenul inimilor noastre peste veacuri. Care este nelamurirea pe care ne-o provoaca Evanghelia de astazi? A zis Hristos: ‘Voua, adica Apostolilor, va este dat sa cunoasteti tainele Imparatiei cerurilor’, taina invataturii dumnezeiesti, iar poporului numai in pilde pentru ca ‘vazand sa nu vada si auzind sa nu auda’. Intrebarea care se naste din textul Evangheliei de astazi este: ‘Cumva Hristos vroia sa vorbeasca fara sa fie auzit si vroia sa propovaduiasca fara sa se faca inteles? Ce rost au cuvintele pe care Insusi le-a spus, ca poporul acesta care M-a ascultat, vazand sa nu vada si auzind sa nu inteleaga? De aceea, le vorbesc lor in pilde. Voua, insa, iata, va talmacesc pilda semanatorului’. Ce vor sa spuna cuvintele lui Hristos? A vrut Hristos sa nu intelegem? Va asteptati probabil sa zic ‘da’. Ei bine, a vrut Hristos sa nu intelegem decat ceea ce putem intelege fiecare dintre noi. A vrut Hristos sa arate ca tainele Imparatiei lui Dumnezeu sunt greu de inteles, atat de greu de inteles incat o data cand s-a apucat sa le talmaceasca in mod deschis fara pilda, fara comparatie, fara simboluri, asa cum suntem noi capabili sa intelegem. Ca sa arate Dumnezeu ca invataturile Sale inalte si dumnezeiesti nu pot fi patrunse de oricine, Hristos a ales sa vorbeasca poporului in pilde. Facem greseala de a aborda invatatura lui Dumnezeu cu mintea aceasta a noastra limitata si de multe ori corupta de pacat, neputincioasa sa se ridice la tainele inalte ale lui Dumnezeu’.

PS Sebastian s-a referit apoi la constatarea care se desprinde din pericopa evanghelica de astazi: ‘Constatarea este dureroasa: numai un sfert din semintele, din cuvintele lui Dumnezeu a rodit. Numai a patra samanta a cazut in pamantul cel bun, si din acest sfert numai o treime a rodit suta la suta. Noi suntem terenul in care isi arunca Dumnezeu cu multa generozitate, cu mult mestesug, protejandu-ne, ca sa nu ne smintim, vorbindu-ne pe intelesul nostru, coborandu-se la nivelul nostru. A trebuit ca Dumnezeu sa se faca inteles de noi pamantenii, sa faca aceasta pilda, sa se coboare la nivelul nostru de intelegere. Nu toata lumea poate sa poarte intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu in sufletul sau. Unii sunt pe langa drum, adica sunt pe langa credinta, fie din necredinta, fie din rea-credinta, fie din putina credinta, fie din credinta gresita, fie din bigotism, fie din superstitie, sunt pe langa credinta, sunt aceia de langa drum, din inima caruia diavolul smulge cu multa usurinta samanta cuvantului lui Dumnezeu. Altii sunt de piatra, neavand inima sa-L simta pe Dumnezeu, neavand sensibilitate, neavand iubire, neavand ceea ce asteapta Dumnezeu de la fiecare dintre noi, daca voim sa-L intelegem. Altii se lasa cuprinsi de grijile si de placerile lumii acesteia care innabusesc viata spirituala din noi. Abia un sfert dintre noi intelegem sa ne facem pamant bun in care, sadit fiind cuvantul lui Dumnezeu, el sa poata sa rodeasca, fie si doar intr-o anuma masura, potrivit masurii in care fiecare dintre noi intelege sa lupte, sa se straduiasca si sa depuna efort si atasament fata de invatatura lui Dumnezeu’.

Comentarii Facebook


Știri recente