La Catedrala patriarhala din Bucuresti, Sf. Liturghie a fost oficiata de catre PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal

In cuvantul de invatatura rostit in fata credinciosilor, PS Sa a explicat motivele pentru care Mantuitorul nostru Iisus Hristos S-a aratat dupa Inviere ucenicilor: ‘Ne punem intrebarea: De ce a trebuit Mantuitorul ca sa Se arate de mai multe ori mironositelor femei, Apostolilor si la mai multi frati, pana la 500 dupa marturia Sf. Apostol Pavel? A facut aceasta pentru a-i incredinta pe Apostoli, care se indoisera de El in momentul vederii mortii Sale pe cruce, pentru a-i incredinta ca El a inviat cu adevarat, asa cum prezisese mai inainte, dar cum ei nu crezusera cu tarie. De asemenea, pentru a-i intari in aceasta credinta, credinta in Hristos Cel rastignit si inviat, Dumnezeul si Mantuitorul lumii. De asemenea, li S-a aratat pentru a-i convinge pentru totdeauna despre faptul Invierii. A facut din Apostoli si din mironosite martori credibili ai Invierii Sale, Inviere pe care ei au propovaduit-o la toate marginile pamantului, pentru ca toti cei care cred in El sa se mantuiasca si sa dobandeasca viata vesnica’.

PS Ciprian Campineanul a evidentiat apoi importanta Invierii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii: ‘Invierea Mantuitorului Iisus Hristos este Praznicul praznicelor si adevarul de credinta fundamental in jurul caruia graviteaza toate celelalte pe care noi le cunoastem si le marturisim. Fara Inviere nu putem sa spunem ca suntem crestini si vai acelora care ajung sa serbeze Invierea fara de Hristos, fara sa creada in aceasta minune. Prin aceasta, Mantuitorul Iisus Hristos ne-a descoperit sensul vietii noastre, ca suntem creati de Dumnezeu dupa chipul Sau, ca avem menirea de a trai pe pamant in asa fel incat sa ajungem la asemanarea cu Dumnezeu si ne-a incredintat sa nu ne tulburam, sa nu fim disperati pentru ca viata noastra nu sfarseste cu moartea. Moartea este o trecere, un prag, o trecere dintr-o camara in alta, si aceasta ne-a descoperit-o Mantuitorul Hristos atunci cand a inviat, facandu-se incepatura a invierii tuturor celor adormiti din veacuri. Ne-a descoperit sensul vietii noastre, ne-a convins si ne-a linistit ca sa stim de unde venim, ce rost are viata noastra aici, pe pamant, si incotro ne indreptam’.

La finalul cuvantului de invatatura, PS Ciprian Campineanul s-a referit la ceea trebuie sa faca fiecare crestin care crede cu adevarat in Invierea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos: ‘A crede in Inviere si in viata vesnica preuspune sa avem in viata aceasta trecatoare pe pamant sa pretuim darul sacru al vietii pe care ni l-a dat Dumnezeu si sa traim de asa maniera incat sa ne pregatim viata vesnica. Trebuie sa ne intarim intotdeauna in aceasta credinta, sa-L marturisim pe Hristos asa cum o facem prin salutul pascal, cand ne spunem ‘Hristos a inviat’, si raspundem ‘Adevarat a inviat’, sa marturisim si cu mintea, si cu buzele si mai ales cu viata noastra’.

Comentarii Facebook


Știri recente