La Catedrala patriarhala din Bucuresti, Sf. Liturghie a fost oficiata astazi de PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor

In cuvantul de invatatura, PS Sebastian Ilfoveanul s-a referit la semnificatiile pericopei evanghelice de astazi: ‘Evanghelia de astazi a fost cu cina cea mare, pe care a facut-o stapanul acela si a chemat mai intai pe cei alesi, pentru ca dupa aceea sa-i cheme pe toti. Ati vazut ca cei alesi au ridicat diferite pretexte pentru care nici nu au venit sa participe la cina sau la nunta, cum i se mai spune acestei chemari care o face nimeni altul decat Dumnezeu. Suntem chemati indiferent de unde, de la raspantii, de pe ulite, popoare pagane au fost chemate sa plineasca locurile, scaunele libere din Imparatia lui Dumnezeu, insa nu oricum. Sa nu inteleaga cineva ca au fost luati toti, sa nu creada cineva ca in Imparatia lui Dumnezeu este loc pentru toata lumea, nu conteaza cum, Hristos Se adreseaza noua tuturor cu Evanghelia de astazi, care are aparent un mesaj istoric. Suntem chemati cu totii sa imbratisam viata aceasta in Dumnezeu. Invatatura Evangheliei de astazi, mesajul ei este sa venim la Dumnezeu. Sa lasam pretextele, sa lasam toate celelalte scuze care ne tot amana de la indreptare, de la pocainta, de la intalnirea cu El, de la spovedanie, de la impartasanie care este Cina Domnului, de la toate celelalte fapte bune care ne fac vrednici sa imbracam vesmant ales de nunta’.

PS Sebastian Ilfoveanul a evidentiat in cuvantul de invatatura si cat de importanta este Biblia pentru credinciosi: ‘Biblia nu este un manual de istorie. Daca ar fi fost un manual care sa faca istorie, l-am fi vazut in biblioteca alaturi de manualul de geografie, de chimie si de fizica. Biblia este un manual al vietii, al vietii acesteia intregi, al vietii celeilalte, al vietii vesnice. Nu este un manual care se consuma intr-un an sau doi potrivit normei didactice care este facuta pentru manualul respectiv, ci este manualul vietii noastre acesteia si mai cu seama al celeilalte’.

De asemenea, PS Sebastian Ilfoveanul a subliniat in cuvantul de invatatura si faptul ca piedicile puse in calea credintei trebuie evitate de credinciosi cu orice pret: ‘Adeseori si noi, ca cei din Evanghelia de astazi, ridicam diferite pretexte: unul isi luase tarina, ogor, altul si-a luat cinci perechi de boi, altul si-a luat femeie, toate pretexte pentru a nu ajunge la nunta impreuna cu Dumnezeu. Ce inseamna tarina? Materialitatea. Unii dintre noi incepem sa iubim atat de mult cele materiale, ne legam atat de mult de bunurile materiale, de casa, de masina, de bani, chiar si de oamenii dimprejurul nostru si de toate celelalte ce nu ne mai lasa timp pentru a ne ocupa si de sufletul nostru, ci de a poposi duminical si in sarbatori la cina lui Dumnezeu, la cina de taina’.

Comentarii Facebook


Știri recente