La Catedrala Patriarhala din Bucuresti a fost oficiata o slujba de pomenire a lui Constantin Brancusi

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Teoctist, a asistat luni, 19 februarie 2001, la slujba de pomenire a celebrului sculptor roman Constantin Brancusi, oficiata de PS Episcop vicar Teodosie Snagoveanul, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, a evocat personalitatea sculptorului, pe care l-a numit cel mai renumit roman al tuturor timpurilor, care, alaturi de poetul Mihai Eminescu si de istoricul Nicolae Iorga, poarta urma absoluta a geniului. Razvan Theodorescu a spus ca apreciaza in mod deosebit gestul Bisericii Ortodoxe Romane, al PF Teoctist si al initiatorului momentului comemorativ de luni, Fundatia Franco-Romana Internationala, condusa de Remus Botar. Acest geniu absolut a fost un fiu al Bisericii dar si un spirit deschis catre toate culturile si civilizatiile, catre Occident, Tibet si India. Inainte de toate a fost insa un bun ortodox. Constantin Brancusi a fost astazi pomenit in cea mai importanta catedrala a ortodoxiei romanesti, in prezenta Intaistatatorului BOR, a mai spus ministrul Culturii. La randul sau, Patriarhul BOR l-a numit pe Brancusi marele ambasador al poporului roman, aratand ca nimeni nu a reusit sa infatiseze mai bine drumul neincetat al crestinului spre Dumnezeu decat a facut-o sculptorul roman prin Coloana fara Sfarsit.

La slujba au mai participat secretarul de stat pentru Culte, Laurentiu Tanase, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Istvan Iegyarto, Printul Paul de Romania si sotia sa, sculptorul Mihai Buculei, inalti ierarhi ortodocsi.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…