La Catedrala Patriarhală din București a fost adusă Sfânta Lumină de la Ierusalim

În această seară, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe pământ românesc. Aeronava care a adus Sfânta Lumină a aterizat pe aeroportul Henri Coandă, din Otopeni, în jurul orei 19:15. Cu acest prilej, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar Patriarhal, conducătorul delegației Patriarhiei Române a declarat: „Este pentru al doilea an când Patriarhia Română, prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel organizează aducerea Luminii de la Ierusalim. Anul acesta Lumina a fost adusă de o delegație formată din cinci persoane, trei clerici și doi mireni. La miezul nopții va fi dată fiecărui credincios din regiunile Muntenia și Moldova. Pentru Arhiepiscopia Bucureștilor și pentru Eparhiile din Muntenia Lumina va fi luată de la București, iar pentru Moldova va fi luată de la Suceava . Delegația Patriarhiei a intrat în cetatea sfântă la ora 9:50, a fost primită de Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului și împreună cu delegația Ierusalimului a mers la Sfântul Mormânt. Sfânta Lumină s-a coborât la 14:07 minute’, informează ‘Ziarul Lumina’.

Apoi, Sfânta Lumină a fost adusă la Catedrala Patriarhală unde a fost întâmpinată, în jurul orei 20:00, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel alături de care s-au aflat Preasfințitul Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul Episcop Vicar Patriarhal și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul Episcop Vicar Patriarhal.

Cu această ocazie Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură: „Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit și în acest an să primim Sfânta Lumină de la Mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Lumină care va fi dăruită la miezul nopții, la începutul Slujbei Învierii, reprezintă o binecuvântare deosebită, un dar sfânt din partea Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că această lumină este primită în dar ca o minune, în fiecare an, în urma rugăciunilor Patriarhului Ierusalimului, clerului și credincioșilor pelerini care se află prezenți în Biserica Sfântului Mormânt. Este pentru noi o binecuvântare deosebită prezența acestei Sfinte Lumini mai ales în acesta an omagial al Crezului Ortodox și Autocefaliei Românești. Hristos Domnul este ‘Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat Născut iar nu făcut, deoființă cu Tatăl prin care toate s-au făcut’, cum ne spune Crezul. Deci, Hristos Lumina lumii se arată darnic în mod deosebit și prin această Lumină Sfântă care se dăruiește nu în noaptea de înviere, ci mai devreme, anume ca reprezentanții diferitelor popoare creștine să o poată împărtăși și altora. Anul acesta Paștele Ortodox coincide cu Paștele altor biserici și Patriarhul Ierusalimului împarte această lumină tuturor creștinilor prezenți la Ierusalim, indiferent de confesiune. Prin aceasta ne arată că Hristos Lumina Lumii cheamă pe toți creștini la unitate în credință. Prin faptul că numai ortodocșilor li se dăruiește la această Sfântă Lumină înțelegem că una este credința cea adevărată și pe baza credinței ortodoxe se poate reface unitatea creștină. Deci, binecuvântarea aceasta a ajuns acum până la noi, iar la aeroportul Otopeni reprezentanți ai altor Eparhii din țară și reprezentanți ai Protopopiatelor din Arhiepiscopia Bucureștilor au luat deja această lumină pentru ca ea să ajungă spre Bisericile de parohie și de mănăstire până la miezul nopții. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit și în acest an, al doilea, de când vine lumina de la Ierusalim, adusă în mod special la București să ne bucurăm, să simțim mai intens că Hristos Cel Înviat este prezent în biserica Sa. Și ne trimite acest dar de Sfintele Paști ca o dovadă a faptului că are grijă de sfânta Biserică Ortodoxă, care Îl mărturisește pe El și care proclamă învierea Lui. Mulțumim, deci, lui Dumnezeu pentru această binecuvântare sfântă și mare, și mulțumim Preasfințitului Varsanufie Prahoveanul, care s-a îngrijit ca toate cele de cuviință să fie pregătite din timp. De asemenea mulțumim și celorlalți membri din delegația Patriarhiei Române. Mulțumim și celor care au contribuit financiar pentru a acoperi cheltuielile deplasării cu avionul, mulțumim celor care de la aeroport până aici s-au îngrijit ca Sfânta Lumină să vină în siguranță și în pace. Le dorim tuturor binecuvântarea Mântuitorului Hristos și să ne întâlnim la miezul nopții, la Slujba de Înviere spre slava lui Dumnezeu și pentru a noastră mântuire. Amin”, a spus Preafericitul Daniel, Patriarhul României.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…