La Catedrala Mitropolitana s-a oficiat astazi parastasul de 40 de zile de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Protosinghel Pangratie

Se implinesc astazi 40 de zile de cand s-a mutat la cele vesnice Parintele Protosinghel Pangratie, de la Manastirea Tarcau.

Parintele Pangratie s-a nascut in anul 1963, in localitatea Roznov, din judetul Neamt, al saptelea din cei 8 copii ai parintilor sai. Format duhovniceste printre calugarii de la Manastirea Bistrita – Neamt, tanarul Petru a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu. In anul 1991 a intrat in monahism la Manastirea Pangarati, fiind hirotonit ieromonah in acelasi an. Doi ani mai tarziu, in 1992, a fost chemat la Centrul Eparhial din Iasi, devenind slujitor la Catedrala Mitropolitana. Aici a ramas 3 ani si jumatate, dupa care a plecat la Manastirea Tarcau, in judetul Neamt, fiind ales staret al acesteia. In ultimii ani din viata a fost incercat de o boala nemiloasa, trecand la cele venice pe data de 15 septembrie anul acesta, la varsta de 40 de ani.

Despre personalitatea deosebita a Parintelui Pangratie ne-a vorbit Parintele Arhimandrit Dosoftei Scheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi: ‘Pe Parintele Pangratie l-am cunoscut in anul 1992, atunci cand a venit la Centrul Eparhial Iasi si a fost impreuna cu mine slujitor la Catedrala Mitropolitana timp de aproape 4 ani de zile. A fost un om cu frica de Dumnezeu si si-a facut datoria intotdeauna, fiind un om care a stiut sa-i apropie pe credinciosi de Dumnezeu, mai ales pe tineri, carora le dadea faorte multe sfaturi, ii spovedea. Parintele Pangratie a fost si staret al Manastirii Tarcau, unde a contribuit substantial, la innoirea ei spirituala si materiala. In ultimii ani, Dumnezeui l-a incercat cu o boala grea dar a rabdat-o cu smerenie si cu credinta.’

Inmormantarea Parintelui Pangratie a avut loc in data de 18 septembrie 2003, la Manastirea Tarcau.

Astazi, la Catedrala Mitropolitana din Iasi a fost oficiata o slujba speciala de pomenire a Parintelui Protosinghel Pangratie Petru, la care au luat parte atat preotii slujitori ai Catedralei, cat si ucenici ai Parintelui Pangratie.

Comentarii Facebook


Știri recente