In cuvintul de invatatura, IPS sa a vorbit credinciosilor despre importanta Postului Mare: ‘Aceasta perioada de Post, este o perioada de pregatire pentru a ne intilni cu Hristos Mintuiitorul, cel rastignit si inviat din morti. Perioada Postului Mare are sapte saptamini, dintre care sase ne amintesc de postul de patruzeci de zile al Mintuitorului in pustie, dar si de scoala duhovniceasca in care se pregateau in primele veacuri candidatii pentru Botez. perioada de patruzeci de zile reprezenta scoala duhovniceasca de pregatire, de initiere in credinta otodoxa si de explicare a Sfintelor Taine ale Bisericii si mai ales Taina Sfintului Botez’. De asemenea IPS Mitropolit Daniel, a vorbit despre importanta pocaintei, pe care invatatura Bisericii o considera un al 2-lea botez: ‘Aceasta stare de cainta perpetua, de smerenie, de neimplinire, nu este totusi o descurajare, nu este un fel de pierdere a sperantei, nu este o deznadejde. Cind cainta devine o deznadejde, atunci devine pacat. Cainta ca smerenie, ca nemultumire de sine din punct de vedere duhovnicesc nu are nimic de a face cu descurajarea sau deznadejdea. Ci cainta adevarata este mina lui Dumnezeu care ne trage tot timpul mai sus, spre el, dupa cum scria parintele Staniloae in cartea lui, Ascetica si Mistica.
Exponatul lunii la Muzeul Mitropoliei Clujului: O icoană a Botezului Domnului cu influențe de artă populară
O icoană a Botezului Domnului a fost desemnată exponatul lunii ianuarie 2021 la Muzeul Mitropoliei Clujului. Lucrarea anonimă, cu influențe din arta populară, datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea și provine de la…
Experții CNCS au evaluat edituri ale Bisericii și reviste teologice românești: Rezultate
Mai multe edituri ale centrelor mitropolitane și eparhiale din Patriarhia Română, precum și reviste ale mitropoliilor sau facultăților de teologie din țară au fost evaluate de Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS). Evaluatorii sunt cercetători…
Fii ctitor la Bălţi: Susţine construirea catedralei şi a Centrului cultural românesc
Episcopia de Bălţi mai are de achitat aproximativ 20.000 euro pentru a intra în posesia terenului pe care urmează să construiască o catedrală şi un centru cultural românesc în municipiu. „Proiectul este o investiţie, prin…
Slujbă de mulţumire în toate bisericile din Patriarhia Română la aniversarea Unirii Principatelor Române
Duminică, 24 ianuarie 2021, se împlinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment esențial din istoria poporului român, ideal istoric încununat la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei prin alegerea…
Muzeul Municipiului Bucureşti oferă acces gratuit cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române
Muzeele şi casele memoriale din structura Muzeului Municipiului Bucureşti (deschise în prezent) pot fi vizitate gratuit, duminică, de Ziua Unirii Principatelor Române. Potrivit unui comunicat al Muzeului Municipiului Bucureşti, intrarea va fi liberă la: Palatul…