Aceasta a fost ultima slujba de pomenire a Mitropolitului Dosoftei, avand in vedere ca, o data cu proclamarea canonizarii sale de pe 14 octombrie, Mitropolitul Dosoftei va trece ‘oficial’ in randul sfintilor. Detalii despre acest ne-a oferit parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi: ‘S-a facut un ultim parastas pentru cel care a fost Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. Ca orice om, si el a fost om cu pacatele sale, cu unele slabiciuni, de aceea Sf. noastra Biserica, intrucat l-a randuit in cetele dreptilor si l-a canonizat ca si sfant, noi, inainte de proclamarea oficiala a lui, am facut ultimul parastas in Catedrala mitropolitana, ceea ce simbolizeaza rugaciuni de dezlegare pentru pacatele personale, iar de acum inainte el va fi in ceata dreptilor, unde primeste rugaciunile noastre, rugaciuni pe care le duce inaintea lui Dumnezeu’. Canonizarea Mitropolitului Dosoftei al Moldovei a fost aprobata de catre membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta din luna iulie a.c., la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Proclamarea canonizarii Sfantului Mitropolit Dosoftei va avea loc vineri, 14 octombrie, dupa Sfanta Liturghie arhiereasca oficiata la Catedrala mitropolitana, din Iasi, de catre PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si cu alti inalti ierarhi.
Muzeul dedicat „Pictorului florilor” se redeschide. Slujba de binecuvântare, oficiată de IPS Teofan
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan va oficia, vineri, slujba de sfinţire a noului Muzeu „Ştefan Luchian” din oraşul Ştefăneşti, a anunţat Muzeul Judeţean Botoşani. Evenimentul va avea loc începând cu ora 15:00, când vor debuta festivităţile de…
Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi din Iaşi are un nou stareţ. „Să aveţi grijă de obşte ca de propriul suflet”
Primul sfat pe care i l-a adresat marţi Mitropolitul Teofan noului stareţ al Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi a avut în vedere grija faţă de obştea monahală care i-a fost încredinţată. „Să aveţi grijă…
Cimitirul eroilor din Chişinău ar putea intra sub ocrotirea statului | Sunt înhumaţi 500 de soldaţi români
„Cimitirul Eroilor” din Chișinău ar putea fi introdus în Registrul Monumentelor ocrotite de stat, anunţă Infoprut. Proiectul, care a fost iniţiat de trei deputaţi din Republica Moldova, aşteaptă, în prezent, avizul Ministerului Culturii. Deputatul Igor…
Un volum care arată continuitatea dialogului între teologie, filosofie și știință în România
Editura Basilica pune la dispoziție o culegere valoroasă de studii românești, în limba engleză, despre relația dintre teologie, filosofie și știință. Lucrarea se intitulează ‘The Relationship Between Theology, Philosophy and Science: an Eastern Christian Perspective’.…
60 de ani de la canonizarea Sfântului Nectarie
La peste patruzeci de ani de la moarte, în data de 20 aprilie 1961, cinstirea episcopului Nectarie de la Eghina devenea oficială în Biserica Ortodoxă. Sinodul Patriarhiei Ecumenice, sub conducerea Sanctității Sale Atenagoras, a decis…