La Casa Dosoftei se va desfasura in perioada 11-13 decembrie 2003 cea de a VI-a editie a ‘Zilelor Dosoftei’.

La Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel – Barboi a avut loc astazi, la ora 10.00, conferinta cu tema ‘Mitropolitul Dosoftei – fauritor de limba si teolog al ortodoxiei ecumenice’. Aceasta conferinta a fost sustinuta de Pr.Conf.Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi care a spus printre altele ca: ‘Mitropolitul Dosoftei este una dintre marile figuri ale Bisericii Ortodoxe in general si ale Bisericii Ortodoxe Romane din Moldova in mod special. Protopopiatul Iasi I l-a serbat in chip deosebit pe Mitropolitul Dosoftei intrucat este o datorie a noastra de a ne gandi si de a comemora pe inaintasii nostri, mai cu seama pe aceia care au avut un anumit rol in istoria poporului si a Bisericii. Este o datorie a intregului neam romanesc, deoarece a fost fauritor de limba si a fost un mare ierarh. Peste 2 zile, pe 13 decembrie 2003, se implinesc 310 ani de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Dosoftei. Aceasta manifestare culturala, dar si de cult in acelasi timp, este organizata de Fratia Ortodoxa din Romania, filiala Iasi. Mitropolitul Dososftei a avut legaturi cu Fratia Ortodoxa de la Lyon. Deci, exista o anumita relatie intre Fratia Ortodoxa de atunci si Fratia ortodoxa de astazi prin misiunea ei, prin menirea ei. Despre Mitropolitul Dosoftei s-a scris foarte mult. Putini mitropoliti, in decursul existentei noastre bimilenare, ca Biserica, au fost atat de abordati ca Mitropolitul Dosoftei, despre care stim ca a fost un moldovean nascut intr-o familie deosebita din Suceava in anul 1624. A avut o viata extrem de interesanta si, in acelasi timp, plina de dificultati: a fost multa vreme in Polonia, iar dupa aceea, ca mitropolit, in mai multe randuri, in 2 ani de zile, a fost nevoit sa plece in exil unde a si murit in anul 1793.’

Manifestarile inchinate Mitropolitului Dosoftei vor continua vineri, 12 decembrie 2003, orele 17.00, la Galeriile de Arta ‘ Pod Pogor – Fiul’, cu o Seara de Colinde in limbile spaniola, neogreaca si latina. Intrarea va fi libera.

Sambata la ora 17.00, la Casa Dosoftei se va oficia un parastas intru pomenirea vrednicului de lauda Mitropolit Dososftei, un concert de colinde si o seara de poezie, toate organizate Fratia Ortodoxa din Romania, filiala Iasi, si de Muzeul Literaturii Romane din Iasi.

Comentarii Facebook


Știri recente