La Biserica ‘Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil’ din Pascani a avut loc astazi o slujba de pomenire a Mitropolitului Visarion Puiu.

La Pascani a avut loc astazi o slujba de pomenire a Mitropolitului Visarion Puiu in Biserica ‘Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil’. Aceasta slujba a fost inchinata implinirii in anul acesta a 40 de ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Visarion Puiu si a 125 de ani de la nasterea sa.

Mitropolitul Visarion Puiu s-a nascut la Pascani la data de 27 februarie 1879. La 21 februarie 1946 a fost condamnat la moarte de ‘Tribunalul Poporului’ din Bucuresti. Sub presiunea autoritatilor comuniste, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a depus din treapta de mitropolit la data de 28 februarie 1950, fiind reabilitat la 25 septembrie 1990. Din anul 1949 pana in anul 1958 a condus o eparhie romaneasca pentru Occident, avand drept catedrala biserica romaneasca din Paris. A trecut la cele vesnice la data de 10 august 1964.

Despre personalitatea acestui mitropolit ne-a vorbit Parintele Protopop Pavel Postolachi al Protopopiatului Pascani: ‘Mitropolitul Visarion Puiu a fost fiu al orasului Pascani. S-a nascut din parinti CFR-isti. A plecat spre Scolile de teologie, dupa care si-a desfasurat activitatea in slujba Bisericii si a societatii, asa cum am cunoscut-o cu totii mai ales dupa anul 1990. Anul acesta se implinesc 40 ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Visarion Puiu si 125 ani de la nasterea sa. Cu acest prilej, astazi s-a savarsit o slujba de pomenire a Mitropolitului Visarion Puiu la Biserica Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil din Pascani.’

De asemenea, acest eveniment va continua cu o sesiune de comunicari despre Mitropolitul Visarion Puiu care va avea loc in Sala de Sedinte a Protopopiatului Pascani. Despre persoanele care vor prezenta referate in cadrul acestei sesiuni de comunicari ne-a oferit detalii tot Parintele Protopop Pavel Postolachi: ‘In cadrul sesiunii de comunicari vor prezenta referate domnul Colonel (r) Dumitru Stavarache, care s-a preocupat de culegerea de documente, Parintele Mihai Mocanu, Parintele Dumitru Cristea si Parintele Florin Tuscanu. Sesiunea de comunicari se desfasoara in Sala de Sedinte a Protopopiatului Pascani.’

Tot la Pascani dupa marea sarbatoare a Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, va avea loc un Simpozion International dedicat Mitropolitului Visarion Puiu. La acest simpozion vor participa personalitati de peste hotare care l-au cunoscut in perioada sa de pribegie dintre anii 1944-1964.

Comentarii Facebook


Știri recente